Service & Veiligheidpersoneel Hermes (foto: Bart van Leersum/Transdev)

Arriva en Transdev mogen controles uitvoeren in elkaars voertuigen

Via Transdev

Vervoerders Arriva en Transdev gaan samenwerken op het gebied van sociale veiligheid. Service en Veiligheidsmedewerkers mogen voortaan controles uitvoeren in elkaars voertuigen. De vervoerders verwachten een afname in het aantal zwartrijders en overlastgevers, omdat hierdoor in meer voertuigen kan worden gecontroleerd.

De samenwerking geldt in de provincies Noord-Brabant, Limburg, Overijssel en Gelderland. Bussen en treinen van Arriva en Transdev – dat hier rijdt met Hermes en Connexxion – doen hier dezelfde haltes en stations aan. In Gelderland zijn de twee vervoerders zelfs samen verantwoordlijk voor lijn 99 tussen Nijmegen en Uden. De ritten op deze lijn worden afwisselend verzorgd door Arriva en Hermes.

Eerste stap

“Dit komt niet vaak voor. Daarom ligt het voor de hand om ook samen verantwoordelijk te zijn voor de veiligheid van reizigers en medewerkers”, stellen de vervoerders. Het controleren in elkaars voertuigen wordt gezien als een eerste stap hierin. Aanwezigheid van medewerkers Service en Veiligheid, die buitengewoon opsporingsambtenaren (boa) zijn, moet ervoor zorgen dat het veiligheidsgevoel onder reizigers en medewerkers wordt vergroot.

In meerdere concessies zijn dit jaar de bevoegdheden van boa’s uitgebreid of plannen hiervoor bekendgemaakt. Zo werd vorige week bekend dat toezichthoudend personeel op de Vechtdallijn een beperkte geweldsbevoegdheid krijgt. Handhavers van stadsvervoerder RET kunnen sinds afgelopen zomer de identiteit van staande gehouden personen op afstand laten controleren en arrestanten zelf overbrengen naar het politiebureau. In het regeerakkoord is een veiliger OV ook punt van aandacht.

Foto: Bart van Leersum/Transdev

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.