Bussen Qbuzz Groningen. Foto: OV Bureau GD

Vakbonden leggen eindbod cao Multimodaal voor aan leden

Bussen Qbuzz Groningen. Foto: OV Bureau GD

Na lange en moeizame onderhandelingen tussen werkgevers en vakbonden over de nieuwe cao voor de 1.200 werknemers in het multimodaal vervoer ligt er een nu een eindbod. Dat bod gaat uit van een loonsverhoging van 2,8 procent per 1 januari 2022. De bonden gaan het bod neutraal voorleggen aan hun leden. Die moeten de komende weken beslissen of ze ermee instemmen.

De cao Multimodaal is van toepassing op medewerkers van vervoerders Keolis, Arriva en Qbuzz die als buschauffeur, regionale treinmachinist en/of steward worden ingezet. De oude cao liep al op 1 januari 2021 af, maar er waren meerdere onderhandelingsrondes nodig om tot dit cao-eindbod.

Loonsverhoging en eenmalige compensatie

Als de vakbondsleden instemmen met het eindbod krijgen ze in de nieuwe cao niet alleen een loonsverhoging van 2,8 procent per 1 januari 2022, maar ook een eenmalige uitkering van 800 euro. Die is bedoeld als compensatie van de gemiste loonsverhoging in 2021. Ook worden de zogeheten wachtjaren afgeschaft in het voorstel voor de nieuwe cao. De looptijd van de nieuwe cao is twee jaar: van 1 januari 2021 tot januari 2023.

Vakbonden CNV Vakmensen, FNV en VVMC hekelden eind vorig jaar wat ze noemden “de stroeve opstelling” van de werkgevers. In een gezamenlijke petitie protesteerden ze toen namens de werknemers tegen de oplopende werkdruk en aanhoudend verlies van koopkracht. Tekort aan personeel zou zich volgens de bonden niet moeten vertalen in zware roosters en flexibele contracten.

Perspectief

Onderhandelaar Sijtze de Bruine van CNV Vakmensen is gezien de lastige gesprekken blij dat er nu een eindbod is. “Alle voorgestelde verslechteringen rond de roosters zijn van tafel. En er ligt nu een duidelijke loonsverhoging. Dat biedt perspectief voor het cao-overleg in het openbaar vervoer, mogelijk komt daar nu ook meer schot in.”

Lees ook

Vakbonden overhandigen petitie voor betere cao Multimodaal

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.