Gelderland, Overijssel en Flevoland vernieuwen displays bushaltes

Nieuwe informatieborden bushaltes Oost-Nederland. Foto: provincie Overijssel

De bushaltes in de provincies Gelderland, Overijssel en Flevoland krijgen vanaf deze maand nieuwe digitale informatieborden om reizigers beter te kunnen informeren. De huidige displays zijn aan het einde van hun technische levensduur gekomen en hadden steeds meer te kampen met storingen. In totaal worden er zo’n 1.600 nieuwe informatieborden geplaatst.

De nieuwe Dynamische Reis Informatie Systemen (DRIS) in de drie provincies bieden actuele informatie over vertrektijden, maar ook over vertragingen, omleidingen en alternatieve routes. Er is grote en een kleine variant. Grote borden hebben led-verlichting, zodat ze minder energie verbruiken. Kleine borden werken op een batterij die door zonnepanelen wordt opgeladen.

Aansluiten op landelijk distributiesysteem

Met de nieuwe displays zeggen de provincies aan te sluiten bij de nieuwe landelijke weergave van reisinformatie. Dat zorgt overal in het land voor meer herkenbaarheid en duidelijkheid bij de reizigers. De informatieborden hebben meer mogelijkheden, ze geven bijvoorbeeld meer zekerheid over de werkelijke vertrektijden. Voordeel is ook dat de provincies nu kunnen aanhaken bij een nieuw landelijk distributiesysteem voor reisinformatie: het Centraal Distributiesysteem DRIS. Daardoor hoeven ze geen eigen afzonderlijke systemen aan te schaffen voor het verspreiden van reisinformatie. Dat scheelt geld. Die besparing steken de provincies weer in het plaatsen van meer displays per halte.

De nieuwe displays houden ook meer rekening met blinde of slechtziende reizigers. Op de grote borden staat de tekst in verschillende kleuren om de leesbaarheid te vergroten. Op elk bord zit een drukknop of toetsenbord voor audiobegeleiding. Zo kunnen slechtzienden horen wat er op het bord staat.

Als een nieuwe displays stuk is of een storing heeft, kunnen reizigers dat zelf melden. Via een QR-code op een sticker op de nieuwe borden komen ze op een website terecht waar ze bij een leverancier melding kunnen maken van het probleem. Die lost dat dan binnen een paar dagen op.

Weinig reizigers

Bij een aantal bushaltes wordt het oude digitale informatiebord wel weggehaald, maar komt er geen nieuwe terug. Het gaat om haltes waar weinig mensen gebruik van maken. De dienstregeling is daar te vinden in het bushokje of aan de haltepaal.

Gelderland, Overijssel en Flevoland vervangen de DRIS-systemen gezamenlijk omdat ze sinds 2011 samenwerken op het gebied van openbaar vervoer. De vervanging van de borden loopt van maart tot en met december dit jaar. Het werk gebeurt buiten de spits en duurt maximaal vijf dagen per bushalte.

Met de vervanging, inclusief beheer en onderhoud voor de komende tien jaar, is zo’n 16 miljoen euro gemoeid.

Lees ook

Utrecht verbetert reisinformatie met nieuwe DRIS-panelen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.