Foto: Rhalda Jansen Fotografie

Nieuw waterstoftankstation voor Connexxion-bussen in Heinenoord

Foto: Rhalda Jansen Fotografie

Twintig bussen van Connexxion tanken voortaan bij het nieuwe waterstoftankstation in het Zuid-Hollandse Heinenoord dat eind vorige week in gebruik genomen werd. Dat kunnen er nog meer worden, want het tankstation heeft capaciteit om ruim vijftig bussen te voorzien van waterstof.

Het tankstation is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de provincie Zuid-Holland, de gemeente Hoeksche Waard, Connexxion en Everfuel. De waterstofleverancier gaat minimaal twaalf jaar groene waterstof leveren aan het tankstation. In de toekomst kunnen ook vrachtwagens er gebruik van maken. Volgens Everfuel is Heinenoord één van de grootste waterstoftankstations in Europa.

Emissieloos OV

De Zuid-Hollandse gedeputeerde Frederik Zevenbergen van verkeer en vervoer ziet de opening van tankstation als een stap die emissieloos openbaar vervoer in 2030 dichterbij brengt. “Wij vragen vervoerders in onze OV-gebieden om met uitstootvrije bussen te rijden. Daarnaast zien wij het als onze taak om – samen met partners – de transitie naar zero emissie openbaar vervoer te ondersteunen. Dit doen we door te zorgen voor de benodigde infrastructuur, zoals met dit waterstoftankstation voor bussen van Connexxion in Heinenoord.”

En het helpt de gemeente Hoeksche Waard op weg om in 2040 energieneutraal te zijn, meent wethouder Harry van Waveren. “Met de waterstofbussen hebben onze inwoners een duurzaam alternatief voor de auto.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.