bus Qbuzz, Emmen, Drenthe,

Woensdag eerste estafettestaking openbaar vervoer door FNV-leden

(foto: gemeente Emmen, vrij gebruik)

FNV-leden gaan woensdag staken in het openbaar vervoer om hun cao-eisen kracht bij te zetten. Dat gebeurt allereerst in het noordoosten van het land bij Qbuzz op de standplaatsen Oude Pekela, Stadskanaal en Emmen. Begin vorige week kondigde de bond al acties aan na het aflopen van een ultimatum met cao-eisen dat FNV had gesteld aan de werkgevers. CNV doet niet mee, want die leden zijn eerder wel akkoord gegaan met een eindbod van de werkgevers.

Het gaat om estafettestakingen. “We willen niet in één keer het hele land plat leggen”, zegt Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer. De acties zullen zich steeds verplaatsen naar andere delen van het land, zolang de werkgevers niet reageren. Het gaat in principe om 24-uurs stakingen die steeds 48 uur tevoren aangekondigd worden.

Signaal

FNV zegt sinds vorige week al bezorgde vragen te hebben gehad van reizigers die vrezen voor overlast. De bond probeert die overlast te beperken door bijvoorbeeld niet tijdens de eindexamens te staken. Niettemin zijn de acties noodzakelijk volgens Van der Gaag. “De werkgevers dwingen de medewerkers tot actie door hun arrogante houding tijdens de cao-onderhandelingen. De medewerkers willen een eerlijke loonsverhoging en minder werkdruk. En ze gaan door zolang dat nodig is.”

De acties zijn volgens de vakbondsbestuurder ook een signaal om aan publiek en overheid te laten zien dat de nood hoog is in het streekvervoer, gezien de hoge werkdruk, slechte beloning en het hoge ziekteverzuim. “Het steekt ons dat daar geen oog voor is. We kunnen niet anders.”

De actiebereidheid onder de FNV-leden is groot, stelt Van der Gaag. De bond heeft zo’n 5.500 leden in het streekvervoer.

CNV staakt niet mee

In februari legden de werkgevers na lastige cao-gesprekken een eindbod neer bij de bonden. De CNV-leden gingen daarmee akkoord, zij het niet met veel enthousiasme. FNV stelde op zijn beurt een ultimatum aan werkgeversorganisatie VWOV (Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer) met daarin wat de bond noemt de oorspronkelijke eisen. De werkgevers zijn daar niet op ingegaan en lieten vorige week weten al meer geboden te hebben dan eigenlijk mogelijk was.

Kort nadat FNV vorige week de acties al aankondigde waarschuwde CNV zijn leden dat het niet de bedoeling is dat ze eveneens gaan staken. “Onze leden hebben immers het eindbod van werkgevers in meerderheid geaccepteerd. Wij zijn niet in actie en onze stakingskas is dus niet open”, laat de bond aan zijn leden weten.

‘Bescheiden tussen-cao’

“Met een tweederde meerderheid hebben onze leden het eindbod geaccepteerd. Het is een eindbod met een loonsverhoging en een regeling om eerder te kunnen stoppen met werken; dat zijn voor onze leden belangrijke zaken. Dus dit is voor ons nu niet het moment om actie te voeren. Er valt genoeg te verbeteren in het openbaar vervoer, maar dat bewaren heel graag voor de volgende cao-ronde, die in het najaar alweer begint”, verklaart CNV-onderhandelaar Hanane Chikhi.De CNV-onderhandelaars beschouwen de huidige cao – vanwege de coronacrisis en de nasleep daarvan – als een ‘bescheiden tussen-cao’.

De bond heeft collega-bond FNV wel gevraagd om op de hoogte gehouden te worden van mogelijke acties, zodat CNV de eigen achterband daarover kan informeren. CNV verwacht dat FNV het de CNV-leden niet onmogelijk maakt om door te blijven werken. “Andersom geldt dat wij ook het standpunt van de collega’s respecteren”, zegt CNV tegen zijn leden. “Ga dus in ieder geval niet het werk doen wat jouw stakende collega zou moeten doen.”

De nieuwe cao moet gaan gelden met terugwerkende kracht van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2022. In het streekvervoer werken in totaal zo’n 13.000 mensen.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.