Reizigers wachten op bussen in Enschede

Tweede stakingsronde in OV zaterdag in Overijssel en Brabant

Foto: Inge

Na de eerste estafettestaking in het openbaar vervoer afgelopen woensdag in Drenthe en Groningen leggen chauffeurs die lid zijn van vakbond FNV zaterdag opnieuw het werk neer omdat ze een betere cao willen. Dit maal vinden er acties plaats in Enschede, Hengelo en Tilburg. Vakbond CNV doet niet mee omdat de leden het cao-bod van de werkgevers wel geaccepteerd hebben.

De chauffeurs staken vooral voor een hoger loon en een vermindering van de werkdruk. Vakbondsbestuurder Marijn van der Gaag van FNV Streekvervoer zegt dat bond en leden zich realiseren dat de staken in openbaar vervoer overlast kan veroorzaken voor reizigers. Dat is ook de reden dat er geen acties plaatsvinden tijdens de eindexamens.

Hoge werkdruk, stijgend ziekteverzuim

“Dat de chauffeurs toch staken, laat zien hoe hoog de nood is. Door slechte beloning komen er te weinig nieuwe jonge collega’s bij en de werkdruk is al jarenlang zo hoog dat het ziekteverzuim op sommige plekken 25 procent is. Daar moeten de werkgevers zich echt harder voor gaan inzetten”, meent Van der Gaag.

CNV-leden staken niet, want die hebben in tegenstelling tot hun FNV-collega’s wel ingestemd met het eindbod van de werkgevers voor de nieuwe cao. Die cao moet met terugwerkende kracht gaan lopen van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2022. CNV en werkgeversorganisatie VWOV (Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer) zien dit akkoord allebei als een overgangscao.

‘Strijdbaar voor 2023’

“Dit jaar, 2022, is voor ons een tussenjaar waarin de sector nog steeds de gevolgen ondervindt van corona, of we het nu leuk vinden of niet. De bedrijven zijn nog steeds afhankelijk van de vergoeding van de overheid, dat is volgend jaar echt anders. Voor ons zullen in 2023 goede generatiepactregelingen, al of niet in combinatie met een RVU, van groot belang zijn. Datzelfde geldt voor een goede loonsverhoging. Wij zijn strijdbaar voor 2023. Wij willen onze focus dan ook daarop leggen”, schrijft de bond in een bericht aan zijn leden.

Werkgeversorganisatie VWOV liet eerder deze week weten zich niet onder druk te laten zetten door de acties. Reizigersvereniging Rover keurt de stakingen af en heeft FNV opgeroepen tot reizigersvriendelijke acties, zoals het niet controleren van tickets.

Vervoerders Arriva (voor de actie in Tilburg) en Keolis (voor de acties in Overijssel) hebben op hun websites waar mogelijk aangegeven wat de gevolgen voor de reizigers zijn van de aangekondigde stakingen.

Lees ook

Staking bij Qbuzz in Groningen en Drenthe, werkgevers laten zich niet onder druk zetten

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “Tweede stakingsronde in OV zaterdag in Overijssel en Brabant”

Mark Nikamp|14.05.22|12:03

FNV staakt o.a in Haaksbergen, een vestiging met overwegend chauffeurs die onder de cao multimodaal vallen.
FNV wil hoger loon om zo jonge chauffeurs aan te trekken. Laat de bond zich eens echt druk maken om perspectief voor vast dienstverband en voor meer inspraak op roosters, meer werk maken van werken naar wens. Dan komen er ook wel weer nieuwe jonge chauffeurs.
Ons loon is een stuk beter dan andere beroepsgroepen die veel zwaarder werk doen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.