Syntus Twente in Hengelo

Rustig verloop tweede actiedag openbaar vervoer

Foto: Inge

In Hengelo, Haaksbergen, Enschede en Tilburg heeft een deel van de buschauffeurs in het streekvervoer het werk neergelegd. Het is de tweede staking in een landelijke reeks om een betere cao af te dwingen. Volgens bestuurder Marijn van der Gaag van FNV Streekvervoer rijdt er in die steden “bijna niets”. Het betreft een 24 uurs-staking.

De vakbond stelt dat er in de sector al tijden sprake is van toenemende werkdruk, onder meer veroorzaakt door personeelstekort. De bond eist onder meer een hogere beloning om zo meer jonge chauffeurs te trekken. De eerste estafettestaking in het streekvervoer begon woensdag met zo’n honderd stakers in het noordoosten van het land.

Ander vervoer regelen

Vervoersbedrijf Keolis (actief in Gelderland, Overijssel, Utrecht en Almere) had zijn reizigers al eerder geadviseerd zaterdag andersoortig vervoer te regelen. Volgens een woordvoerster verloopt de actie in Hengelo, Haaksbergen en Enschede (hun regio) “rustig en in goede sfeer”. Ze schat dat in die drie vestigingen ongeveer de helft van de chauffeurs het werk heeft neergelegd.

Arriva heeft uit voorzorg in Tilburg veel buslijnen helemaal stilgelegd en dat een paar dagen geleden al bekend gemaakt. “Daardoor weten reizigers waar ze aan toe zijn”, zegt een woordvoerster. Ook voor de planning was dat eenvoudiger omdat het voor het vervoersbedrijf lastig inschatten was welke chauffeurs wel en niet zouden meedoen met de acties. Stadslijnen 1 t/m 9 in Tilburg rijden zaterdag niet. Datzelfde geldt voor de streeklijnen 140 (van en naar ‘s-Hertogenbosch), 141 (van en naar Best) en 143 (van en naar Reusel). Streeklijnen die wel rijden zijn: 132 (Breda-Tilburg vv), 136 (’s-Hertogenbosch-Tilburg vv), 301 (’s-Hertogenbosch-Tilburg vv), 327 (Breda-Oosterhout-Tilburg vv), 801 (van en naar de Efteling) en 450 (‘De Lijn’, van en naar België).

CNV Vakmensen doet niet mee met de stakingsacties. Die bond legde het eindbod van de werkgevers in februari neutraal voor aan de leden. Die hebben het volgens de bond met een tweederdemeerderheid geaccepteerd.

ANP / YT

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.