staking in Eindhoven. Foto: GinoPress

Staking chauffeurs legt groot deel busvervoer in Venlo en Eindhoven plat

staking in Eindhoven. Foto: GinoPress

Door de staking van buschauffeurs rondom Venlo en Eindhoven is een groot deel van het busvervoer uitgevallen. Het is de derde ronde in een landelijke estafettestaking waarmee leden van FNV een betere cao willen afdwingen. De CNV-leden zijn wel akkoord gegaan met het eindbod van de werkgevers.

In Venlo en omgeving staakt ongeveer een derde van de chauffeurs, schat een woordvoerder van Arriva halverwege de ochtend. “Het rijdt nog redelijk”, zegt hij. Er vallen dus ook de nodige ritten uit. Hij adviseert reizigers om de reisplanner goed in de gaten te houden. Bij de vorige staking in Tilburg had Arriva uit voorzorg lijnen geschrapt. In Venlo is dat niet het geval. De Arriva-treinen rijden gewoon, benadrukt de woordvoerder.

Uitgeklede dienstregeling

Rondom Eindhoven is er net iets meer dan 50 procent van de chauffeurs die het werk vandaag hebben neergelegd, is de inschatting van een woordvoerder van Hermes. “Wij rijden een uitgeklede dienstregeling.” Hij wijst er op dat die verhouding in de loop van de dag kan veranderen bij de wisseling van diensten. Ook in Eindhoven moeten passagiers de reisinformatie goed bekijken om er achter komen wat er wel en niet rijdt. “We proberen onder meer om Eindhoven Airport goed te bedienen. Dat is voor ons een belangrijk knooppunt.”

De chauffeurs die lid zijn van FNV staken omdat ze een hoger loon willen en er moeten structurele maatregelen genomen worden om de werkdruk te verlagen. CNV doet niet mee met de acties omdat de leden in meerderheid hebben ingestemd met de cao-voorstellen van de werkgevers. De bond ziet het te sluiten akkoord als een overbruggingsperiode en wil vooral inzetten op de volgende cao. De gesprekken daarvoor moeten al weer in het najaar beginnen.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.