Arriva, Den Bosch, bushalte

FNV intensiveert stakingen in streekvervoer vanaf dinsdag

Arriva, Den Bosch, bushalte

FNV gaat het aantal acties in het streekvervoer opvoeren om daarmee een betere cao af te dwingen. Vanaf dinsdag staken chauffeurs die lid zijn van FNV twaalf dagen lang bijna elke dag op meerdere plekken in het land. Dinsdag wordt er gestaakt in Lelystad, Harderwijk, Dronten, Emmeloord, Zwartsluis en Den Bosch. Op woensdag 1 juni volgen Oosterhout, Breda, Groningen en Haaglanden.

Afgelopen woensdag liet bestuurder Marijn van der Gaag van FNV Streekvervoer al aan OVPro weten dat de bond de stakingen zou intensiveren. Dat zei hij in een reactie op de melding van CNV Vakmensen, waarin de bond liet weten het cao-bod van de werkgevers op 1 juni te gaan tekenen. De CNV-leden hebben immers wel in meerderheid ingestemd, in tegenstelling tot hun collega’s van FNV. Zodra die handtekening van CNV gezet is, is er een geldende cao voor de 13.000 werknemers in de sector. De nieuwe cao moet gaan gelden met terugwerkende kracht van 1 juli 2021 tot en met 31 december 2022.

‘De nood is hoog’

FNV trekt zijn eigen plan en gaat door met de estafettestaking die op 11 mei begon in Groningen en Drenthe. Daarna volgde een tweede ronde in Overijssel en Noord-Brabant en een derde ronde in Limburg en Noord-Brabant. “De chauffeurs blijven volhouden tot ze een cao hebben die zorgt voor een beter loon en lagere werkdruk”, zegt Van der Gaag. Tegelijkertijd is het volgens hem belangrijk om met een hoger loon nieuwe, jonge collega’s aan te trekken.

Hij realiseert zich dat reizigers last hebben van de acties. Daarom wordt er niet gestaakt in examentijd. “Dat de chauffeurs toch staken, laat zien hoe hoog de nood is.” Hij noemt de opstelling van de werkgevers “arrogant”, omdat die kwamen met een eindbod terwijl er nog gesprekken liepen over eerdere afspraken. “De chauffeurs konden slikken of stikken.”

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.