Staking HTM. Foto: VRPress

Geen enkele bus en tram in regio Den Haag door staking HTM-personeel

Staking HTM. Foto: VRPress

Door de staking van chauffeurs en bestuurders vandaag bij HTM ligt het hele bus- en tramverkeer in en rond Den Haag stil. HTM heeft besloten alle bus- en tramritten te schrappen na de aankondiging van FNV en CNV dat er donderdag acties zouden zijn. Ook de Randstadrail naar Zoetermeer rijdt niet. Diezelfde lijn naar Rotterdam wel, want die valt onder RET.

“We hebben besloten dat er geen enkele bus of tram rijdt vandaag, hoe vervelend we dat ook vinden voor onze reizigers”, zegt een woordvoerster van HTM. “Je kunt het niet maken dat er één bus wel rijdt en vijf niet.” Dat zou volgens haar bovendien tot onveilige situaties kunnen leiden omdat reizigers zich dan mogelijk massaal storten op de enkele bus op tram die wel rijdt.

In aanloop naar de actie van vandaag zijn er veel vragen gekomen van reizigers, zegt de woordvoerster. Ze hoopt dat door alle aandacht dat de meesten wel op de hoogte zijn en niet voor niets ergens staan te wachten. Bijna alle tramhaltes zijn voorzien van digitale borden, waarop is aangegeven dat er vandaag een staking is. Bij bushaltes is dat niet overal het geval, maar er is ook HTM-personeel ingezet dat haltes afgaat om reizigers die toch staan te wachten op de hoogte te brengen van de staking.

‘Kosten staking een kwart miljoen’

Tegen Omroep West zei directeur Jaap Bierman dat een stakingsdag als die van donderdag het bedrijf een kwart miljoen euro kost. Het aantal reizigers bij HTM ligt volgens hem op dit moment nog steeds zo’n 20 procent lager dan in de periode voorafgaand aan de coronapandemie. HTM wil een goede werkgever zijn, zegt hij, “maar dit probleem gaat niet kleiner worden als er gestaakt wordt”. Hij vreest dat het OV er door dit soort acties alleen maar onaantrekkelijker op wordt en dat hij daardoor genoodzaakt is om volgende jaar te schrappen in de dienstregeling.

Vakbonden CNV en FNV eisen 5 procent meer loon, koopkrachtbehoud en het verhogen van de loonschalen met 100 bruto per maand. Ze willen ook een structurele oplossing om de hoge werkdruk te verminderen die volgens hen vooral is ontstaan is door een efficiencyslag die HTM een aantal jaren geleden heeft doorgevoerd.

HTM heeft een salarisaanbod gedaan van 3,1 procent. Meer is volgens het bedrijf niet mogelijk vanwege de grote financiële impact die de coronacrisis nog steeds heeft. De beschikbaarheidsvergoeding van het Rijk is niet toereikend om in alle kosten te voorzien. HTM heeft bovendien besloten om in afwachting van de cao de salarisverhoging alvast door te voeren, tot ongenoegen van de bonden.

Tegen Den Haag FM liet FNV-bestuurder Eric Vermeulen weten dat er op 10 juni opnieuw gestaakt wordt bij HTM als de directie voor die tijd niet met toezeggingen komt.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.