Jaar lang gratis OV voor Utrechtse ouderen met alleen AOW

Ouderen uit de provincie Utrecht die rond moeten komen van alleen een AOW-uitkering kunnen vanaf september ruim een jaar lang gratis gebruik maken van bus en tram in de provincie. Het initiatief komt voort uit het coalitieakkoord van de provincie Utrecht. Hierin is een proef met gratis regionaal openbaar vervoer aangekondigd, die loopt tot december 2023.

Met de proef wil de provincie ouderen met weinig geld meer bewegingsvrijheid geven in de hoop dat het sociale en financiële drempels wegneemt om op bezoek te gaan bij familie en vrienden. De proef is voorbereid samen met vervoerders U-OV en Syntus. Binnenkort start er een informatiecampagne  om meer bekendheid te geven aan de proef en informatie over hoe ouderen zich kunnen aanmelden.

Daluren

In aanmerking komen alleen ouderen die wonen in de provincie Utrecht en die geen pensioen hebben, maar volledig zijn aanwezen op AOW. Na hun aanmelding krijgen ze een gratis OV-abonnement op hun persoonlijke OV-chipkaart. Daarmee kunnen ze op doordeweekse dagen na 9 uur gratis reizen met bus, tram en buurtbus in de provincie Utrecht. In het weekend en op officiële feestdagen is de gehele dag gratis reizen mogelijk. Met het abonnement kunnen de ouderen ook gebruik maken van de flexdiensten van beide Utrechtse vervoerders.

De provincie Utrecht trekt 1,3 miljoen euro uit voor de pilot. De vervoerders krijgen een bedrag per verstrekt abonnement. De provincie gaat meten hoeveel abonnementen er worden gebruikt en hoeveel ermee wordt gereisd. Een halfjaar voor het geplande einde van de proef neemt de provincie een besluit of het project door zal gaan of niet.

Andere pilots

Ook in andere delen van het land wordt geëxperimenteerd met gratis OV voor specifieke doelgroepen. In Rotterdam kunnen kinderen tussen de 4 en 12 gratis dit hele kalenderjaar gratis reizen in de havenstad. In Groningen en Drenthe loopt een pilot voor zo’n 350 Wmo-gebruikers.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist voor de online vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.