Elektrische bus De Lijn. Foto: De Lijn
Onderzoek

60% Nederlanders wil milieuvriendelijker vervoer

Elektrische bus De Lijn. Foto: De Lijn

Het merendeel van de Nederlanders vindt dat het vervoer in de toekomst milieuvriendelijker moet. Daarnaast is er weinig draagvlak voor futuristische innovaties in het openbaar vervoer. Zo is men niet enthousiast over hyperloops, zelfrijzende taxi’s of passagiersdrones. Dat allemaal blijkt uit een onderzoek van Multiscope naar het reisgedrag, aanbieders en de toekomst van mobiliteit onder ruim 3.000 Nederlanders.

Verder lezen?

Abonneer nu!

Maak gebruik van de exclusieve aanbieding.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Sander van Vliet is de vaste redacteur voor OVPro en werkt nauw samen met zusterpublicaties VerkeersNet en TaxiPro. Na de studies journalistiek en filosofie werkte hij in de sportjournalistiek. De Leidenaar ziet dat een goede en betrouwbare OV-sector onmisbaar is en houdt de lezer van OVPro graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de OV-wereld.

3 reacties op “60% Nederlanders wil milieuvriendelijker vervoer”

Pat Rick|15.06.22|10:59

Daarom moet men kijken hoe andere metropolen hun mobiliteit organiseren. Efficiënter, gemakkelijker, maar vooral sneller reizen doen ze vooral via metrosystemen dan ook nog eens milieuvriendelijk is. Zo zou metro van Amsterdam moeten worden uitgebreid met doortrekken N/Z-lijn, lijn via Havenstad naar Zaanstad, IJmeerlijn. Dan pak je meteen de files aan op de A4, A9, A10, A6/A1. Londen investeert 20 miljard in een nieuwe metrolijn, dus zou Amsterdam best de helft kunnen investeren in metro

Pat Rick|15.06.22|15:53

Uitbreiding metronetwerk voor METROpoolregio A’dam helpt ook voor schone luchtakkoord en tegen stikstofoxiden. Metro is al meer dan 150 jaar een beproefd concept voor meer/snellere/betere mobiliteit. Verder kan men overal de busvloot vervangen door schonere bussen. Dus geen revolutionaire oplossingen. Het revolutionaire is vooral de schaal waarmee naar nieuwe brandstoffen gaat: overal en zo veel mogelijk. Door eenzelfde overgang en standaardisatie gaat de kostprijs per km weer omlaag, wat helpt.

Evert Bouws|23.06.22|00:17

Ondertussen blijkt in een programma als Tegenlicht (VPRO), dat bepaalde mobiliteitsexperts massaal railvervoer niet echt serieus nemen, met name niet als alternatief voor het vliegtuig: te dure investering in een uitgebreider railnet, zowel regionaal (metro) als internationaal (HSL). Wat het regionaal OV betreft zou veel meer samenhang moeten bestaan tussen ruimtelijke ordening en OV.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

60% Nederlanders wil milieuvriendelijker vervoer | OVPro.nl
Elektrische bus De Lijn. Foto: De Lijn
Onderzoek

60% Nederlanders wil milieuvriendelijker vervoer

Elektrische bus De Lijn. Foto: De Lijn

Het merendeel van de Nederlanders vindt dat het vervoer in de toekomst milieuvriendelijker moet. Daarnaast is er weinig draagvlak voor futuristische innovaties in het openbaar vervoer. Zo is men niet enthousiast over hyperloops, zelfrijzende taxi’s of passagiersdrones. Dat allemaal blijkt uit een onderzoek van Multiscope naar het reisgedrag, aanbieders en de toekomst van mobiliteit onder ruim 3.000 Nederlanders.

Verder lezen?

Abonneer nu!

Maak gebruik van de exclusieve aanbieding.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Sander van Vliet is de vaste redacteur voor OVPro en werkt nauw samen met zusterpublicaties VerkeersNet en TaxiPro. Na de studies journalistiek en filosofie werkte hij in de sportjournalistiek. De Leidenaar ziet dat een goede en betrouwbare OV-sector onmisbaar is en houdt de lezer van OVPro graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de OV-wereld.

3 reacties op “60% Nederlanders wil milieuvriendelijker vervoer”

Pat Rick|15.06.22|10:59

Daarom moet men kijken hoe andere metropolen hun mobiliteit organiseren. Efficiënter, gemakkelijker, maar vooral sneller reizen doen ze vooral via metrosystemen dan ook nog eens milieuvriendelijk is. Zo zou metro van Amsterdam moeten worden uitgebreid met doortrekken N/Z-lijn, lijn via Havenstad naar Zaanstad, IJmeerlijn. Dan pak je meteen de files aan op de A4, A9, A10, A6/A1. Londen investeert 20 miljard in een nieuwe metrolijn, dus zou Amsterdam best de helft kunnen investeren in metro

Pat Rick|15.06.22|15:53

Uitbreiding metronetwerk voor METROpoolregio A’dam helpt ook voor schone luchtakkoord en tegen stikstofoxiden. Metro is al meer dan 150 jaar een beproefd concept voor meer/snellere/betere mobiliteit. Verder kan men overal de busvloot vervangen door schonere bussen. Dus geen revolutionaire oplossingen. Het revolutionaire is vooral de schaal waarmee naar nieuwe brandstoffen gaat: overal en zo veel mogelijk. Door eenzelfde overgang en standaardisatie gaat de kostprijs per km weer omlaag, wat helpt.

Evert Bouws|23.06.22|00:17

Ondertussen blijkt in een programma als Tegenlicht (VPRO), dat bepaalde mobiliteitsexperts massaal railvervoer niet echt serieus nemen, met name niet als alternatief voor het vliegtuig: te dure investering in een uitgebreider railnet, zowel regionaal (metro) als internationaal (HSL). Wat het regionaal OV betreft zou veel meer samenhang moeten bestaan tussen ruimtelijke ordening en OV.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.