NS-Medewerker met een verwijsbord naar de NS-bus. Foto: NS
Kamervragen

NS wil vervangend vervoer eerder vastleggen na debacle in Groningen

NS-Medewerker met een verwijsbord naar de NS-bus. Foto: NS

De NS gaat de afspraken met busvervoerders herzien om herhaling van het debacle in Groningen van afgelopen mei te voorkomen, dat blijkt uit antwoorden van de staatssecretaris op Kamervragen. Tijdens de treinvrije periode was er voor reizigers te weinig treinvervangend busvervoer door een fout van de NS.

Volgens de NS kampte het bedrijf die het busvervoer verzorgt met een personeelstekort. Daardoor konden minder bussen ingezet worden. De busmaatschappij legde juist de schuld bij de NS neer: de treinvervoerder was volgens het bedrijf veel te laat met het vastleggen van de busritten. De bussen waren daardoor al geboekt voor andere reizen.

Daarnaast had de andere vervoerder in de regio, Arriva, te weinig capaciteit om met meer of langere treinen van en naar Leeuwarden te rijden.

Kamervragen

Staatssecretaris Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat reageerde op Kamervragen van GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikh. Volgens Heijnen wil de NS er voor zorgen dat ze voortaan de bussen eerder vastleggen.

Daarnaast wil de NS onderzoeken of het mogelijk is om busbedrijven en chauffeurs van het buitenland in te zetten, als er weer een treinvrije periode is. De NS twijfelt echter of dat een oplossing biedt, omdat het buitenland ook met personeelstekorten kampt en omdat de chauffeurs aan de Nederlandse kwaliteitseisen moeten voldoen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.