QBuzz Dordrecht. Foto: QBuzz
personeelstekort

Provincie Zuid-Holland onderzoekt boetes bij uitval ritten

QBuzz Dordrecht. Foto: QBuzz

Provincie Zuid-Holland bestudeert de mogelijkheden om OV-bedrijven zoals Qbuzz en Blue Amigo te korten op subsidie of een boete op te leggen als ritten vaker uitvallen. Dat laat gedeputeerde Frederik Zevenbergen weten in een brief aan Provinciale Staten over de problemen in het openbaar vervoer.

Qbuzz paste de dienstregeling in de Drechtsteden aan door een dringend personeelstekort. Per 27 juni rijden bijvoorbeeld maar de helft van de treinen op de MerwedeLingelijn. Ook in de dienstregeling van de buslijnen is gesneden. Waterbusvervoerder Blue Amigo vaart ook minder vanwege personeelsgebrek.

De provincie onderzoekt de mogelijkheid om subsidies te korten of zelfs boetes op te leggen. “Rituitval door personeelstekorten is volgens onze concessievoorwaarden verwijtbare rituival”, schrijft Zevenbergen. “We hebben als provincie de mogelijkheid om rituitval te korten op de explotatiesubsidie. Hiernaast kunnen we bij overmatige uitval een boete opleggen. Ik bestudeer beide mogelijkheden en zal de voor- en nadelen van het inzetten van deze instrumenten afwegen.”

De reizigersaantallen in het openbaar vervoer blijven in Drechtsteden nog flink achter op het niveau van voor de pandemie. In mei kwamen de reizigersaantallen op ongeveer 82 procent ten opzichte van 2019 uit. Dat zou vooral komen door het thuiswerken. Ook Zevenbergen onderschrijft de observatie dat het openbaar vervoer in zwaar weer verkeert. “OV is cruciaal in onze bereikbaarheid, nu en in de toekomst. Samen met decentrale overheden en vervoerders probeer ik er alles aan te doen om het OV door deze tijden heen te loodsen.”

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.