Veiligheid in OV
Veiligheid

Vervoerders starten pilot met regionaal reisverbod

Veiligheid in OV

De provincies Overijssel, Gelderland en regionale vervoerders starten een pilot voor een regionaal reisverbod in Oost-Nederland, meldt staatssecretaris Heijnen in antwoord op Kamervragen. Als gevolg van toenemende geweldsincidenten in het openbaar vervoer wordt onderzocht of een reisverbod breder ingezet kan worden.

In 2021 zijn in het openbaar vervoer 2327 incidenten gemeld. Dat zijn er ruim 250 meer dan in 2020. Om ervoor te zorgen dat het aantal geweldsincidenten niet nog verder toeneemt wordt gezocht naar nieuwe mogelijkheden om geweldsincidenten te voorkomen. Een van deze mogelijkheden is een pilot van een regionaal OV-verbod.

“Op dit moment worden reisverboden opgelegd door vervoerders op lijnen waarop desbetreffende vervoerders rijden”, schrijft staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat als antwoord op Kamervragen. “Voor wat betreft het bereik van een reisverbod, geldt dat een reisverbod moet worden beperkt in tijd, omvang en plaats.” Om te onderzoeken of dit bereik vergroot kan worden, starten regionale vervoerders in Oost-Nederland nu met een pilot van een regionaal reisverbod. De pilot start in de tweede helft van 2022.

De aanleiding voor de uitbreiding naar een regionaal reisverbod zijn de toename van geweldsincidenten in Noord-Oost Nederland. Voor met name het OV-personeel op de buslijn van Ter Apel naar Emmen en de trein van Emmen naar Zwolle zijn het aantal incidenten toegenomen.

Landelijk OV-verbod

“Het is onaanvaardbaar om OV-medewerkers fysiek en verbaal te mishandelen. OV-personeel moet zich veilig voelen op het werk”, schrijft Heijnen. “Agressie of geweld tegen OV-personeel is dan ook volstrekt onacceptabel”. De politie maakt een procesverbaal op van geweld tegen een medewerker met een publieke taak. Daarnaast kan de vervoerder deze persoon een reis- of verblijfsverbod opleggen. Het afgelopen jaar zijn 1050 OV-verboden uitgevaardigd op verschillende lijnen.

“Bij een OV-verbod is het belangrijk om de proportionaliteit niet uit het oog te verliezen”, schrijft de staatssecretaris. Het Openbaar Ministerie ziet daarom geen mogelijkheden voor een landelijk reisverbod.

Een vervoerder die reis- of verblijfsverboden wil toepassen moet altijd in overleg treden met het Openbaar Ministerie en in een plan van aanpak omschrijven voor welke type incidenten de vervoerder het verbod wil opleggen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.