Plattegrond van vrije busbaan tussen Leiden en Katwijk. Foto: Provincie Zuid-Holland
Snelbus

Vrije busbaan tussen Katwijk en Leiden in ontwikkeling

Plattegrond van vrije busbaan tussen Leiden en Katwijk. Foto: Provincie Zuid-Holland

Nooit meer in de file onderweg van Leiden naar Katwijk? Vanaf 2024 is een vrijliggende busbaan realiteit: Provincie Zuid-Holland heeft de eerste plannen opgesteld. De busbaan komt tussen de nieuwe wijk Valkenhorst en de Zeeweg in Katwijk en is de eerste stap naar hoogwaardig openbaar vervoer van R-net tussen Leiden en Katwijk.

De voorgestelde plannen gaan over de deels vrijliggende busbaan langs Valkenhorst en de Duinvallei en worden van 2023 tot 2024 gerealiseerd. Op dit moment rijden in de spits elke vijf minuten bussen op het traject tussen Leiden en Katwijk over de N206. Een aparte busbaan zorgt ervoor dat de bus beter doorrijdt. Ook het overige verkeer profiteert van een aparte busbaan aangezien er meer ruimte komt op de autoweg.

De busbaan vormt onderdeel van bereikbaarheidsmaatregelen voor Valkenhorst, die het mogelijk maken om te bouwen met een lage parkeernorm. Ook investeert de provincie Zuid-Holland in meer en betere fietspaden voor school- en werkverkeer en recreatief fietsen. “Zo realiseren we een doorfietsroute tussen Leiden en Katwijk aan Zee langs de N206 aan de kant van bestaand Valkenburg. Daarmee bieden we inwoners van Valkenhorst straks twee aantrekkelijke alternatieven voor de auto richting Leiden”, zegt provincie Zuid-Holland.

“De ligging van de busbaan is aan de zuidwestzijde van de N206. Aan deze zijde is fysiek meer ruimte dan aan de noordoostzijde”, meldt de provincie Zuid-Holland. “Bovendien ligt de busbaan zo aansluitend aan de nieuwe wijk Valkenhorst.”

Plattegrond van vrije busbaan tussen Leiden en Katwijk. Foto: Provincie Zuid-Holland
Plattegrond van vrije busbaan tussen Leiden en Katwijk. Foto: Provincie Zuid-Holland

De provincie Zuid-Holland werkt voor dit project nauw samen met de gemeente Katwijk. Dit conceptontwerp vormt de basis voor een overleg tussen lagere overheden en de provincie. Gemeente Katwijk en het waterschap geven binnenkort een reactie op het plan.

Na deze reacties brengt de provincie een concreet ontwerp van de busbaan uit. Op dit ontwerp kan iedereen een reactie geven, dus ook inwoners, bedrijven en andere organisaties. Hierna is het plan definitief en is de prognose dat het plan in het tweede kwartaal van 2023 wordt vastgesteld en de werkzaamheden kunnen beginnen. Eind 2024 wordt de busbaan opgeleverd, dan worden ook de eerste nieuwe woningen van Valkenhorst opgeleverd.

Naast de bouw van een nieuwe busbaan komen op de route ook twee nieuwe bushaltes: Valkenburg Oost (ter hoogte van de Torenvlietstraat) en bij de Oude Broekweg. Ook wil de provincie een fiets- en voetgangersviaduct aanleggen ter hoogte van de Oude Broekweg.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

1 reactie op “Vrije busbaan tussen Katwijk en Leiden in ontwikkeling”

Gabriël Hoezen|29.07.22|13:16

Dat wordt dan 17 (!) jaar na het referendum over de Rijngouwelijn en meer dan 20 jaar na de eerste plannen voor een hoogwaardige OV-verbinding. Een voorbeeld van bestuurlijke plakkeringheid. En nu maar afwachten wat de eigenlijke meerwaarde is van deze opgeleukte busverbinding.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.