8,8 meter-bus BYD Keolis in IJssel-Vecht. Foto: Keolis
Concessie IJssel-Vecht

Keolis ontvangt boete van 5.000 euro per ‘probleembus’

8,8 meter-bus BYD Keolis in IJssel-Vecht. Foto: Keolis

Vervoersbedrijf Keolis krijgt een boete van bijna zes ton voor aanhoudende problemen met de bussen in de concessie IJssel-Vecht. De provincie legt de boete op omdat verschillende problemen nog steeds niet opgelost zijn. Het gaat in totaal om 119 bussen die nog steeds niet door de test komen.

Sinds de start van de concessie in december 2020 doen zich diverse problemen voor met de BYD-bussen van Keolis. “Op 11 november hebben wij Keolis per brief gevraagd de problemen met betrekking tot de ergonomie en de isolatie en de verwarming van de chauffeurscabine voor december 2021 op te lossen”, schrijft de provincie Gelderland. “Een boete helpt Keolis mogelijk om meer urgentie te krijgen bij BYD voor het oplossen van de problemen.”

Keolis kreeg de concessie drie jaar geleden toegewezen en de maatschappij nam 250 bussen in gebruik. Daarvan kampen bijna de helft van de met bussen problemen. De niet goed ingestelde stoelen en slechte klimaatbeheersing leiden tot een hoog ziekteverzuim onder de chauffeurs van Keolis.

Concessie IJssel-Vecht

De noodconcessie van Keolis loopt eind dit jaar af. De concessie IJssel-Vecht werd omgezet in een noodconcessie omdat het vervoersbedrijf sjoemelde met de aanbesteding. Keolis mocht bussen voor een korte tijd bussen blijven rijden in de noodconcessie. Inmiddels is de concessie opnieuw uitgegeven en gewonnen door EBS.

EBS is verplicht om de bussen van Keolis over te nemen, maar gaat deze uitvoerig controleren voordat ze in gebruik genomen worden. “Onopgeloste gebreken verminderen de overnamewaarde van de bussen. Dat risico is voor Keolis”, schrijft de provincie.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.