Qbuzz gepresenteerd op de Grote Markt in Groningen. Foto: Spoorjan
Alternatief vervoer

Definitief geen bussen meer over Grote Markt in Groningen

Qbuzz gepresenteerd op de Grote Markt in Groningen. Foto: Spoorjan

De bussen in Groningen verdwijnen van de Grote Markt vanaf zondag 17 juli. Ze nemen een andere, nieuwe route om meer ruimte voor de wandelaar en fietser te bieden in het stadscentrum. Reizigers die slecht ter been zijn kunnen de komende tijd met riksja’s en golfkarretjes alsnog de Grote Markt bereiken.

Als de bussen van de Grote Markt verdwenen zijn, ontstaat er ruimte om het plein opnieuw in te richten. Dat gebeurt vanaf begin september. De nieuwe inrichting moet ervoor zorgen dat de Grote Markt als dé huiskamer van de stad aantrekkelijker wordt voor voetgangers, meldt Groningen Bereikbaar. Er blijft wel genoeg ruimte voor fietsers: er komen twee noord-zuidroutes over het plein. Verder komen er op het plein zitjes, speelelementen, water en groen.

Dankzij de speciaal aangelegde Kattenbrug, die sinds begin dit jaar al deels in gebruik is, kunnen de bussen een nieuwe route rijden. In plaats van over de Grote Markt rijden de bussen nu vanaf het Gedempte Zuiderdiep, via het Gedempte Kattendiep over de Kattenbrug en dan langs de Diepenring richting W.A. Scholtenstraat en vice versa. Dit deel van de Diepenring is ingericht als 30-kilometerzone voor al het gemotoriseerd verkeer om zo de veiligheid van fietsers en voetgangers te verbeteren.

Nieuwe bushalte: Sint Jansbrug

Vanwege de nieuwe route van de bus is er een nieuwe halte op de Diepenring bij de Sint Jansbrug. Bussen die vanaf het Hoofdstation komen, stoppen voortaan bij de Stadsschouwburg. En reizigers richting het station kunnen opstappen aan de overzijde, bij het Provinciehuis. Deze in- en uitstapplekken bevinden zich op zo’n 300 meter van de Grote Markt en het stadscentrum. Dat is een minuut of vier lopen. Bij deze halte stoppen straks de lijnen 1, 3, 4, 10 en 163.

De verwachting is dat er als gevolg van de nieuwe busroutes meer mensen in- en uitstappen op het Zuiderdiep. Daarom worden de perrons hier vergroot. Aan de noordkant van het Kattendiep komen er drie haltes bij. Op deze manier worden de in- en uitstappende passagiers gespreid.

Alternatief vervoer

Voor mensen die slecht ter been zijn, komt er een proef met alternatief vervoer vanaf de haltes aan de rand van de binnenstad naar het centrum. Elektrisch aangedreven riksja’s en golfkarren verzorgen deze ritjes straks een half jaar gratis. De proef start vanaf 17 juli. Dit alternatieve vervoer rijdt alleen op marktdagen: dinsdagen, vrijdagen en zaterdagen. Voor de pilot is een bedrag van 50.000 euro beschikbaar gesteld. Daarnaast wordt het proefproject tussentijds geëvalueerd.

De doelgroep die gebruik maakt van de fietsriksja’s en golfkarren is naar verwachting klein. Vanwege de verwachte, kleine doelgroep en de recente ervaring met de pendelbus is de dienst op oproepbasis; er wordt niet gereden volgens een dienstregeling. Met een centraal telefoonnummer komen gebruikers rechtstreeks in contact met de fietsende stewards van Anders Mobiel.

In samenwerking met de Werkgroep Toegankelijk Groningen is er daarom voor gekozen om rondom de belangrijkste bushaltes (Zuiderdiep, Westerhaven en Sint Jansbrug) meeting points te creëren, zodat de gebruikers vanuit de bus direct kunnen overstappen op het aanvullende vervoer. Daarnaast kunnen gebruikers, vanwege de mobiliteitsbeperking die zij ervaren en de flexibiliteit die we willen bieden, in overleg met de fietsende riksja-steward eventueel ook op andere plekken opstappen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.