Almere

Onduidelijkheid over ‘gratis’ pendelbus naar Floriade

Routekaart tuinbouwtentoonstelling Floriade in Almere. Foto: Floriade

Er is veel onduidelijkheid over het openbaar vervoer naar wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade. Bezoekers hebben geen idee of ze moeten betalen voor een ritje met de shuttlebus vanaf station Almere. Ook buschauffeurs hebben geen idee wie er gratis mogen reizen, meldt Omroep Flevoland.

Volgens de website van Floriade kost de bus vijf euro en aan de kassa in de bus zelfs zeven euro. Toch reizen veel Floriadebezoekers gratis met een regulier toegangsticket voor de wereldtuinbouwtentoonstelling. Kaartjes worden namelijk niet of nauwelijks gecontroleerd en buschauffeurs zeggen dat de busrit voor iedereen gratis is, blijkt uit onderzoek van Omroep Flevoland.

Niet alleen de chauffeurs zijn niet goed op de hoogte. Ook vrijwilligers van de tentoonstelling brengen dezelfde boodschap over en zeggen dat bezoekers gratis met de bus retour kunnen reizen.

Gratis bus

Waar komt die onduidelijkheid dan vandaan? Wat blijkt: reizigers met een Floriade Pas mogen sinds eind juni gratis gebruik maken van de shuttlebus die vanuit het centrum van Almere vertrekt.

Bezoekers met een Floriade Pas hebben onbeperkt toegang tot de tentoonstelling en mogen gratis parkeren bij het terrein en dus gratis met de shuttlebus. “Als de Floriade Pas aan de chauffeur van de bus getoond wordt, is een ritje in het vervolg gratis.”

De buschauffeurs van de shuttlebus hebben door de verschillende tickets die in de omgang zijn, en de wijzigingen daarvan, geen idee meer wanneer iemand gratis de bus in mag. Keolis zegt tegen Omroep Flevoland: “Bezoekers van Floriade dienen over een geldig ticket te beschikken. Ook voor de pendelbus.”

“Er zijn momenteel diverse actietickets voor Floriade in de omloop, waarbij de pendelbus of het parkeren is inbegrepen en dus gratis.” Het vervoersbedrijf gaat nu opnieuw de chauffeurs inlichten over de laatste regels.

Keolis ontkent tegenover Omroep Flevoland dat er helemaal niet gecontroleerd wordt in de shuttlebus. “Er vinden steekproefsgewijs controles plaats, maar dit gebeurt door onze boa’s.”

Floriade is op de hoogte van de geruchten maar zegt zelf niet verantwoordelijk te zijn voor de kaartjes. “Dat is onze partner Keolis. Daar hebben wij afspraken mee gemaakt over de kaartcontrole. De rest van de mensen moeten gewoon een kaartje kopen. Als ze dat niet doen zijn ze zwartrijders.”

Rondvaartboot ook gratis

Bezoekers met een Floriade Pas mogen ook gratis met de rondvaartboot naar het festivalterrein reizen. Dit kwam voor de eigenaar van de rondvaartboten als een complete verassing.

“Die zag ik even niet aankomen”, zegt eigenaar Van Drumpt tegenover Omroep Flevoland. Van Drumpt is nu in gesprek met Floriade over een oplossing.

De Floriade wereldtuinbouwtentoonstelling gaat over ‘Growing Green Cities’ en loopt nog tot 9 oktober 2022.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.