Staking OV-chauffeurs FNV
16 September

FNV: Streekvervoer gaat landelijk staken

Staking OV-chauffeurs FNVFoto: ProMedia

Op vrijdag 16 september wordt in het hele land gestaakt in het streekvervoer. Die dag zullen daardoor streekbussen en -treinen uitvallen. Bovendien zijn er in de aanloop naar de landelijke stakingsdag regionale stakingen. Die zijn van dinsdag 6 september tot en met vrijdag 9 september.

De stakingen zijn een vervolg op de estafettestakingen die voor de zomer door het hele land gehouden zijn. Medewerkers van de regionale vervoerbedrijven willen een betere cao, waarvoor eerder in een ultimatum de eisen werden neergelegd. Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer: ‘De sector moet aantrekkelijker worden, zodat nieuw personeel aangetrokken kan worden. Op dit moment is er veel verloop, met personeelstekorten als gevolg. Daardoor stijgt de werkdruk en daarmee ook het ziekteverzuim.’

Jarenlange verschraling

De vakbond en de leden begrijpen dat staken in het openbaar vervoer voor overlast voor het publiek kan zorgen. ‘Dat de leden toch staken, laat zien hoe hoog de nood is’, aldus Van Der Gaag. Bovendien is de staking volgens de vakbond ook in het belang van de reizigers. Met de stakingen luidden de medewerkers namelijk tegelijk de noodklok over de verschraling van het streekvervoer die al jaren bezig is.

Personeelstekort

Afgelopen jaren is door corona, personeelstekort en de jaarlijkse, reguliere afschaling naar schatting zo’n dertig procent van de ritten verdwenen. Van der Gaag: ‘In alles is te zien dat de directies van de vervoerbedrijven maar één ding voor ogen hebben: bezuinigen, bezuinigen en nog eens bezuinigen. Personeel lijdt daaronder door slechte arbeidsvoorwaarden en de reiziger door steeds slechter streekvervoer door het schrappen van lijnen.’

De verschraling van het streekvervoer is vooral op het platteland een steeds groter wordend probleem. ‘Streekvervoerbedrijven laten verliesgevende lijnen in de buitengebieden los en ruilen die in voor steeds meer drukbezette lijnen in de Randstad. Maar openbaar vervoer zou niet om zoveel mogelijk winsten moeten draaien, het is voor veel mensen een basisbehoefte. Er moet een kentering komen in het systeem wat we nu hebben. In plaats van winst gedreven, moet het weer service gedreven worden’, aldus Van Der Gaag.

Regionale staking

De stakingen in de regio beginnen dinsdag 6 september in Flevoland, Zuid-Holland en Zeeland. Woensdag 7 september wordt er gestaakt in Noord-Holland en Utrecht en donderdag 8 september in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg. De laatste regionale staking is op vrijdag 9 september in Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel. Na deze regionale stakingen vindt op vrijdag 16 september een landelijke staking plaats.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

3 reacties op “FNV: Streekvervoer gaat landelijk staken”

Ans Meijlink|01.09.22|16:30

dat houdt in dat onze vakantie naar Terschelling niet doorgaat, want vanaf leeuwArden tot Harlingen rijden alleen ARRIVA TREINEN

Siebe de Jong|02.09.22|11:06

Jammer joh, gaat toch regen volgende week. Elk nadeel heeft zijn voordeel 😂

Siebe de Jong|02.09.22|11:08

Jammer joh maar het gaat toch regen volgende week. Elk nadeel heeft zijn voordeel!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.