420 bussen

In- en uitchecken met betaalpas nu ook bij Qbuzz in Groningen en Drenthe

Een lijnbus van Qbuzz in de binnenstad van Groningen. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media

Reizen met het OV in Groningen en Drenthe is nog makkelijker geworden. In de bussen van Qbuzz kunnen reizigers naast hun vertrouwde OV-chipkaart, ook in- en uitchecken met een contactloze (digitale) betaalpas of creditcard. Vandaag start in deze regio een campagne om reizigers te attenderen op deze nieuwe vormen van in- en uitchecken.

In- en uitchecken kan bij alle 420 stads- en streekbussen van Qbuzz in Groningen en Drenthe. De bussen zijn voorzien van herkenbare logo’s en informatie, zodat de reizigers weten dat in deze bussen gebruik gemaakt kan worden van in- en uitchecken met de contactloze betaalpas of creditcard. Reizigers die overstappen op OV van andere vervoerders wordt geadviseerd om nog wél met de OV-chipkaart te reizen.

Abonnement

Het reizen met een betaalpas werkt hetzelfde als met een OV-chipkaart. Het voordeel is dat een reiziger niet meer een aparte kaart nodig heeft om het openbaar vervoer te pakken. De prijs van de reis is gelijk aan het reizen met een OV-chipkaart zonder korting of abonnement. In een later stadium wordt het ook mogelijk om kortingsproducten te koppelen aan een betaalpas of creditcard.

De kosten van gemaakte reizen op een dag worden bij elkaar opgeteld en de volgende dag als één totaalbedrag afgeschreven; het bedrag is zichtbaar voor de reiziger op het betaaloverzicht van de betreffende bank of creditcardverstrekker. Reizigers kunnen hun reisoverzicht terugvinden door op www.ovpay.nl/reisoverzicht de code in te vullen die is vermeld in het betaaloverzicht met de omschrijving NLOV.

Uitrol in heel Nederland

Het in- en uitchecken met je contactloze betaalpas of creditcard is onderdeel van het landelijke innovatieprogramma OV-betalen waarin OV-bedrijven, Translink, OV-autoriteiten en banken samenwerken. De nieuwe betaalvormen in het OV worden gefaseerd ingevoerd in de periode 2021-2023.

 In- en uitchecken met een contactloze betaalpas of creditcard is inmiddels mogelijk in Lelystad, Gooi en Vechtstreek, Zwolle, Zaanstreek, Haarlem-IJmond, Haaglanden (inclusief Delft), Voorne-Putten & Rozenburg, Amstelland-Meerlanden, Haarlem-IJmond en nu dus ook in Groningen-Drenthe. Ook bij NS kan je sinds kort op een aantal stations met een betaalpas reizen. Binnenkort kan dat overal.

Gebruiksgemak en betrouwbaarheid staan bij OVpay voorop. De nieuwe betaalvormen worden daarom gefaseerd ingevoerd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

2 reacties op “In- en uitchecken met betaalpas nu ook bij Qbuzz in Groningen en Drenthe”

Christiaan Versteeg|31.08.22|21:50

Dat je bij NS alleen op een paar stations met OVpay kan reizen, klopt niet. Er loopt een proef (op aanmelding, kan inmiddels niet meer) waarmee je op *elk* station kan reizen. Binnenkort (na 1 November) wordt dit opengezet voor iedereen.

Christiaan Versteeg|31.08.22|21:52

Dat je bij NS alleen bij een paar stations kan reizen met OVpay, klopt niet. Je loopt een proef (op aanmelding, kan inmiddels niet meer) waarbij je bij *elk* station kan reizen. Dit wordt later (na 1 November) opengezet voor alle reizigers.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.