Bus Syntus Utrecht
VERLENGING DOOR CORONA

Provinciaal vervoer Utrecht tot 2025 ongewijzigd

Bus Syntus Utrecht. Foto: ProMedia

U-OV en Syntus Utrecht mogen twee jaar langer blijven rijden in de provincie Utrecht. Hun concessies zijn door het provinciebestuur verlengd tot 2025.

De concessies zouden eigenlijk volgend jaar aflopen. Maar door de coronacrisis en alle onzekerheden daar omheen, heeft de provincie extra tijd nodig gehad voor het goed voorbereiden van de nieuwe OV-concessieperiode, die loopt van 2025 tot 2035. De provincie heeft met de vervoerbedrijven U-OV (uitgevoerd door Qbuzz) en Syntus Utrecht (uitgevoerd door Keolis) heldere afspraken gemaakt over de verlenging.

De coronacrisis heeft het openbaar vervoer hard geraakt. Het aantal reizigers is fors gedaald sinds het begin van de pandemie in maart 2020 en bovendien veel onvoorspelbaarder geworden dan voor corona. Het aantal reizigers is dit jaar, na opheffing van de coronabeperkingen, weliswaar weer gegroeid, maar is blijven steken op circa 80 procent van de reizigers uit 2019. Vanwege de grote onzekerheden in aantallen reizigers en daarmee ook de onvoorspelbaarheid voor de financiën voor het OV, is in het voorjaar van 2021 al besloten de concessies als noodmaatregel met twee jaar te verlengen.

Op peil

Sindsdien is de provincie in gesprek gegaan met beide vervoerders over de voorwaarden voor de verlenging. Belangrijk uitgangspunt daarbij is dat de provincie het OV goed op peil wil houden, ondanks de lagere reizigersaantallen. “We hebben het openbaar vervoer hard nodig, vanwege de groei en verstedelijking in de provincie, maar ook voor de duurzaamheidsambities van de provincie Utrecht. Een achteruitgang van het openbaar vervoer past hier niet bij”, aldus gedeputeerde Robert Strijk. Om te zorgen dat het OV inderdaad op peil kan blijven, hebben Provinciale Staten eerder al een extra bedrag van 50 miljoen beschikbaar gesteld. Voor de nieuwe concessieperiode, die start in 2025, zijn in mei 2022 een Nota van Uitgangspunten en een Netwerkperspectief opgesteld met daarin de hoofdlijnen voor de nieuwe periode.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jacques Geluk

Bron: Provincie Utrecht

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.