1.600 banen

Volvo bouwt geen volledige bussen meer na sluiting Poolse fabriek

Het marktaandeel van Volvo Buses nam in 2022 af tot 5,4 procent. Foto: Flickr/Rob Dammers.

Volvo Buses sluit de carrosseriefabriek in Wroclaw en gaat voortaan zelf nog enkel busonderstellen bouwen. De verliesgevende fabriek in Polen sluit en daarmee zet Volvo 1.600 banen op de tocht. De productie van het koetswerk van de bus besteedt Volvo voortaan uit aan een derde partij. “Hiermee zullen we de winstgevendheid verbeteren”, zegt Anna Westerberg, voorzitter van Volvo Buses.

Verder lezen?

Abonneer nu!

Maak gebruik van de exclusieve aanbieding.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Sander van Vliet is de vaste redacteur voor OVPro en werkt nauw samen met zusterpublicaties VerkeersNet en TaxiPro. Na de studies journalistiek en filosofie werkte hij in de sportjournalistiek. De Leidenaar ziet dat een goede en betrouwbare OV-sector onmisbaar is en houdt de lezer van OVPro graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de OV-wereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Volvo bouwt geen volledige bussen meer na sluiting Poolse fabriek | OVPro.nl
1.600 banen

Volvo bouwt geen volledige bussen meer na sluiting Poolse fabriek

Het marktaandeel van Volvo Buses nam in 2022 af tot 5,4 procent. Foto: Flickr/Rob Dammers.

Volvo Buses sluit de carrosseriefabriek in Wroclaw en gaat voortaan zelf nog enkel busonderstellen bouwen. De verliesgevende fabriek in Polen sluit en daarmee zet Volvo 1.600 banen op de tocht. De productie van het koetswerk van de bus besteedt Volvo voortaan uit aan een derde partij. “Hiermee zullen we de winstgevendheid verbeteren”, zegt Anna Westerberg, voorzitter van Volvo Buses.

Verder lezen?

Abonneer nu!

Maak gebruik van de exclusieve aanbieding.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander van Vliet

Sander van Vliet is de vaste redacteur voor OVPro en werkt nauw samen met zusterpublicaties VerkeersNet en TaxiPro. Na de studies journalistiek en filosofie werkte hij in de sportjournalistiek. De Leidenaar ziet dat een goede en betrouwbare OV-sector onmisbaar is en houdt de lezer van OVPro graag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de OV-wereld.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.