Heerenveen,,The,Netherlands,-,June,10,2020:,Exterior,Of,The
Grote impact

ROC Frida: ‘Friese studenten hard getroffen door onderhoudsklus ProRail’

Foto: Station Heerenveen. Foto ter illustratie. Henk Vrieselaar

Friese studenten krijgen volgend jaar grote problemen om op hun opleiding te komen, wanneer veel treinen niet rijden door onderhoud aan het spoor. Dat dit dan ook nog eens aan het einde van het schooljaar gebeurt, terwijl studenten examens moeten maken, maakt de impact extra groot. Dat stelt Remco Meijerink, bestuursvoorzitter van de ROC Firda. Dit is met 23.000 studenten een van de grootste onderwijsinstellingen in Friesland.

Meijerink noemt de aankondiging van ProRail een zorgelijke en onwenselijke ontwikkeling. “Zo’n 40 tot 50 procent van onze studenten komt met het openbaar vervoer. Soms moeten ze onderweg overstappen. En laten we de mbo’ers die stage lopen niet vergeten.” Hoe groot de gevolgen zijn, hangt volgens de schoolbestuurder af van het alternatief. “Je kunt wel bussen laten rijden, maar als die niet aansluiten of als ze niet voldoende capaciteit hebben, ontregelt dat in potentie een groot deel van het onderwijs.”

Vervangend vervoer

Firda ontstond deze zomer uit een fusie van het Friesland College en ROC Friese Poort. Toen het streekvervoer begin dit jaar staakte, zette Friese Poort op eigen kosten bussen in om studenten naar school en terug te brengen. Uiteindelijk moest het ROC daarmee stoppen. De staking duurde te lang en de kosten werden te hoog. Daarom zal de school nu waarschijnlijk geen vervangend vervoer regelen.

Meijerink hoopt wel op hulp tijdens de spoorwerkzaamheden. “Onderwijs is ongelofelijk belangrijk voor jongeren. Ik vraag me af of er voldoende wordt nagedacht over de gevolgen voor schoolgaande jeugd. Dit is niet de groep die gemakkelijk alternatieven heeft, zij zijn hier bovengemiddeld slachtoffer van. We herkennen de personeelskrapte, maar het is zorgelijk dat niet de keuze is gemaakt om dit in de zomervakantie te doen.”

ProRail kondigde donderdag aan dat de geplande werkzaamheden aan het spoor vanwege personeelstekort niet meer alleen ’s nachts, in een weekend of in een vakantie kunnen worden uitgevoerd. Ook op gewone dagen moet soms aan het spoor worden gewerkt. Dat begint volgend jaar in Friesland. Zo is de hoofdstad Leeuwarden van 17 juni tot en met 9 juli per trein alleen bereikbaar vanuit Groningen.

Lees ook

Auteur: Merijn van Merrienboer/ANP

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

ROC Frida: ‘Friese studenten hard getroffen door onderhoudsklus ProRail’ | OVPro.nl
Heerenveen,,The,Netherlands,-,June,10,2020:,Exterior,Of,The
Grote impact

ROC Frida: ‘Friese studenten hard getroffen door onderhoudsklus ProRail’

Foto: Station Heerenveen. Foto ter illustratie. Henk Vrieselaar

Friese studenten krijgen volgend jaar grote problemen om op hun opleiding te komen, wanneer veel treinen niet rijden door onderhoud aan het spoor. Dat dit dan ook nog eens aan het einde van het schooljaar gebeurt, terwijl studenten examens moeten maken, maakt de impact extra groot. Dat stelt Remco Meijerink, bestuursvoorzitter van de ROC Firda. Dit is met 23.000 studenten een van de grootste onderwijsinstellingen in Friesland.

Meijerink noemt de aankondiging van ProRail een zorgelijke en onwenselijke ontwikkeling. “Zo’n 40 tot 50 procent van onze studenten komt met het openbaar vervoer. Soms moeten ze onderweg overstappen. En laten we de mbo’ers die stage lopen niet vergeten.” Hoe groot de gevolgen zijn, hangt volgens de schoolbestuurder af van het alternatief. “Je kunt wel bussen laten rijden, maar als die niet aansluiten of als ze niet voldoende capaciteit hebben, ontregelt dat in potentie een groot deel van het onderwijs.”

Vervangend vervoer

Firda ontstond deze zomer uit een fusie van het Friesland College en ROC Friese Poort. Toen het streekvervoer begin dit jaar staakte, zette Friese Poort op eigen kosten bussen in om studenten naar school en terug te brengen. Uiteindelijk moest het ROC daarmee stoppen. De staking duurde te lang en de kosten werden te hoog. Daarom zal de school nu waarschijnlijk geen vervangend vervoer regelen.

Meijerink hoopt wel op hulp tijdens de spoorwerkzaamheden. “Onderwijs is ongelofelijk belangrijk voor jongeren. Ik vraag me af of er voldoende wordt nagedacht over de gevolgen voor schoolgaande jeugd. Dit is niet de groep die gemakkelijk alternatieven heeft, zij zijn hier bovengemiddeld slachtoffer van. We herkennen de personeelskrapte, maar het is zorgelijk dat niet de keuze is gemaakt om dit in de zomervakantie te doen.”

ProRail kondigde donderdag aan dat de geplande werkzaamheden aan het spoor vanwege personeelstekort niet meer alleen ’s nachts, in een weekend of in een vakantie kunnen worden uitgevoerd. Ook op gewone dagen moet soms aan het spoor worden gewerkt. Dat begint volgend jaar in Friesland. Zo is de hoofdstad Leeuwarden van 17 juni tot en met 9 juli per trein alleen bereikbaar vanuit Groningen.

Lees ook

Auteur: Merijn van Merrienboer/ANP

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.