Mobiliteitsstrategie 2025

Concessie zonder kandidaten: lege inschrijflijst voor Zeeland

De buslijnen in het nieuwe Programma van Eisen. Foto: Provincie Zeeland. Foto: Provincie Zeeland.

Geen enkele vervoersmaatschappij heeft zich bij de provincie Zeeland gemeld om vanaf december 2024 het busvervoer te verzorgen. De deadline voor inschrijving op de busconcessie is op 2 oktober verstreken, maar dit heeft geen inschrijvers opgeleverd. Dat meldt Gedeputeerde Staten (GS) aan Provinciale Staten.

Wat de precieze redenen zijn dat er geen partijen hebben ingeschreven, is niet bekend. De provincie zegt met marktpartijen, die eerder wel interesse hebben getoond, in gesprek te gaan om informatie hierover op te halen. “Gelet op de onzekere marktsituatie hebben we rekening gehouden met diverse scenario’s, waar dit er één van was. We gaan op zeer korte termijn na wat de belangrijkste redenen zijn waarom vervoerders niet ingeschreven hebben en ons beraden op de situatie”, aldus gedeputeerde Harry van der Maas (mobiliteit).

Maandag was al duidelijk geworden dat Connexxion, die nu het busvervoer in Zeeland gedurende de huidige concessie verzorgt, geen interesse heeft in een nieuw contract. OVPro deed navraag bij de vervoerder naar de reden hierachter. Daar wilde Connexxion zich niet over uitlaten, het bedrijf gaf aan eerst met de provincie Zeeland in gesprek te gaan. Dat gesprek vindt deze maand nog plaats.

Fijnmazig vervoerrssysteem

Zeeland wil de komende jaren fors investeren in een flexibel, fijnmazig vervoerssysteem in de dunbevolkte provincie. Het is de bedoeling dat reizigers vanaf 2025 kunnen kiezen uit onder meer kleine en grotere bussen bij mobiliteitshubs die niet al te ver van huis en de plek van bestemming liggen. Voor het opzetten van het systeem trekt Zeeland dit jaar nog 150.000 euro uit. Dat bedrag loopt op tot ruim 1 miljoen in 2024 en 1,5 miljoen euro in de jaren daarna.

OV Congres 2023

De nieuwe mobiliteitstrategie in Zeeland staat op het programma tijdens het OV Congres 2023, op 15 november in de Jaarbeurs in Utrecht.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer

Bron: ANP

Merijn van Merrienboer is de vaste redacteur van OVPro.

Reageer ook

U bent ingelogd als ""

Indien dit onjuist is, kunt u uitloggen.

Nog maximaal tekens

Concessie zonder kandidaten: lege inschrijflijst voor Zeeland | OVPro.nl