Reizigers bij RET in metro (Foto: R. Keus)

‘Met vaccin wordt de afspeelknop van het OV in 2021 weer ingedrukt’

Het aantal reizigers ligt nog altijd drastisch lager, maar de redding voor de OV-sector is nabij. 2020 kan dan ook worden gezien als een jaar waarin de pauzeknop even is ingedrukt. Dat schrijft Freek Bos, directeur van reizigersvereniging Rover, in zijn eindejaarsblog voor OVPro. Het is de eerste bijdrage in een serie waarin verschillende partijen uit de sector de komende dagen terugkijken op het afgelopen jaar en vooruitblikken op 2021.

Het OV is weer alleen voor noodzakelijke reizen aangewezen. De laatste keer dat dit gebeurde, bleef de helft van de OV-reizigers naderhand weg. Reizigers of niet, het OV blijft (op verzoek van het kabinet) gewoon doorrijden. Het voelt als het orkest dat bleef spelen terwijl de Titanic zonk. Maar in tegenstelling tot de Titanic, kan het OV er wel op rekenen dat er redding klaarstaat. De reiziger kan optimistisch blijven: middenin de zware coronacrisis wordt gezien hoe belangrijk het openbaar vervoer voor Nederland is.

Dit blijkt ook uit uitspraken van minister Kajsa Ollongren. Als minister van Binnenlandse zaken heeft zij het openbaar vervoer niet in de portefeuille. Wel woningbouw, en in dit kader benadrukte zij bij Op1 hoe belangrijk het openbaar vervoer ook voor haar portefeuille is. Zonder OV is er voor veel mensen geen sprake van wonen, werken en deelnemen aan de samenleving. Zonder OV loopt ook de woningbouw vast. Dat besef is er ook nu veel reizigers wegblijven.

Meer OV-reizigers

“De opbrengsten van het openbaar vervoer zijn groter dan alleen de inkomsten van de vervoerders”, schreef Rover in het herstelplan voor het OV. Veel Nederlanders zijn aangewezen op het openbaar vervoer en deze groep gaat na de crisis alleen maar groter worden. Mensen kiezen er straks weer voor om klimaatvriendelijk te reizen. Om geen dure auto voor de deur te parkeren, zeker als we meer gaan thuiswerken. Dat ondanks de omstandigheden nog steeds de helft van de reizigers gebruik maakt van trein en bus, laat zien hoe belangrijk dit voor ons is.

Het coronajaar 2020 kan worden gezien als een grote pauzeknop. Maar terwijl deze knop staat ingedrukt, zien we het vitale belang van tram, bus en trein voor de samenleving. In 2021 zorgt de komst van het vaccin dat de afspeelknop weer wordt ingedrukt. Laten we ervoor zorgen dat het orkest dan weer zo luid mogelijk gaat spelen. Het OV is en blijft voor iedereen.

Freek Bos2

Freek Bos is directeur van reizigersvereniging Rover.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie OVPro

2 reacties op “‘Met vaccin wordt de afspeelknop van het OV in 2021 weer ingedrukt’”

Paul Lamote|30.12.20|16:54

Dat wordt nog wel wat lastiger. Ik woon bijv. in Noordoost Brabant en daar kun je alleen gevaccineerd worden als een auto hebt.

Roel Bartlema|08.01.21|13:35

@Paul L.: Het regionale vaccinatiecentrum op een bedrijfsterrein in Veghel is inderdaad onbereikbaar per OV (OV9292 geeft een looproute op van 40 minuten naar de dichtstbijzijnde bushalte). Maar wanneer de bevolking massaal aan de beurt is voor vaccinatie zullen er ook in uw regio ongetwijfeld meer priklocaties worden geopend. Tip: op het busstation in Veghel zijn OV-fietsen te huur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

‘Met vaccin wordt de afspeelknop van het OV in 2021 weer ingedrukt’ | OVPro.nl
Reizigers bij RET in metro (Foto: R. Keus)

‘Met vaccin wordt de afspeelknop van het OV in 2021 weer ingedrukt’

Het aantal reizigers ligt nog altijd drastisch lager, maar de redding voor de OV-sector is nabij. 2020 kan dan ook worden gezien als een jaar waarin de pauzeknop even is ingedrukt. Dat schrijft Freek Bos, directeur van reizigersvereniging Rover, in zijn eindejaarsblog voor OVPro. Het is de eerste bijdrage in een serie waarin verschillende partijen uit de sector de komende dagen terugkijken op het afgelopen jaar en vooruitblikken op 2021.

Het OV is weer alleen voor noodzakelijke reizen aangewezen. De laatste keer dat dit gebeurde, bleef de helft van de OV-reizigers naderhand weg. Reizigers of niet, het OV blijft (op verzoek van het kabinet) gewoon doorrijden. Het voelt als het orkest dat bleef spelen terwijl de Titanic zonk. Maar in tegenstelling tot de Titanic, kan het OV er wel op rekenen dat er redding klaarstaat. De reiziger kan optimistisch blijven: middenin de zware coronacrisis wordt gezien hoe belangrijk het openbaar vervoer voor Nederland is.

Dit blijkt ook uit uitspraken van minister Kajsa Ollongren. Als minister van Binnenlandse zaken heeft zij het openbaar vervoer niet in de portefeuille. Wel woningbouw, en in dit kader benadrukte zij bij Op1 hoe belangrijk het openbaar vervoer ook voor haar portefeuille is. Zonder OV is er voor veel mensen geen sprake van wonen, werken en deelnemen aan de samenleving. Zonder OV loopt ook de woningbouw vast. Dat besef is er ook nu veel reizigers wegblijven.

Meer OV-reizigers

“De opbrengsten van het openbaar vervoer zijn groter dan alleen de inkomsten van de vervoerders”, schreef Rover in het herstelplan voor het OV. Veel Nederlanders zijn aangewezen op het openbaar vervoer en deze groep gaat na de crisis alleen maar groter worden. Mensen kiezen er straks weer voor om klimaatvriendelijk te reizen. Om geen dure auto voor de deur te parkeren, zeker als we meer gaan thuiswerken. Dat ondanks de omstandigheden nog steeds de helft van de reizigers gebruik maakt van trein en bus, laat zien hoe belangrijk dit voor ons is.

Het coronajaar 2020 kan worden gezien als een grote pauzeknop. Maar terwijl deze knop staat ingedrukt, zien we het vitale belang van tram, bus en trein voor de samenleving. In 2021 zorgt de komst van het vaccin dat de afspeelknop weer wordt ingedrukt. Laten we ervoor zorgen dat het orkest dan weer zo luid mogelijk gaat spelen. Het OV is en blijft voor iedereen.

Freek Bos2

Freek Bos is directeur van reizigersvereniging Rover.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie OVPro

2 reacties op “‘Met vaccin wordt de afspeelknop van het OV in 2021 weer ingedrukt’”

Paul Lamote|30.12.20|16:54

Dat wordt nog wel wat lastiger. Ik woon bijv. in Noordoost Brabant en daar kun je alleen gevaccineerd worden als een auto hebt.

Roel Bartlema|08.01.21|13:35

@Paul L.: Het regionale vaccinatiecentrum op een bedrijfsterrein in Veghel is inderdaad onbereikbaar per OV (OV9292 geeft een looproute op van 40 minuten naar de dichtstbijzijnde bushalte). Maar wanneer de bevolking massaal aan de beurt is voor vaccinatie zullen er ook in uw regio ongetwijfeld meer priklocaties worden geopend. Tip: op het busstation in Veghel zijn OV-fietsen te huur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.