Reizigers op Amsterdam CS (foto: NS)

‘Nieuwe mobiliteitsprofessionals nu extra hard nodig’

Beeldbank NS

Dat corona invloed heeft op het huidige en toekomstige mobiliteit behoeft weinig uitleg. Des te interessanter is het om nu opgeleid te worden in het transportdomein. TU Delft-student Lara Witte (Transport en Planning) en docent Niels van Oort (Smart Public Transport Lab) blikken in hun eindejaarsblog terug en kijken vooruit op het leven en studeren na de crisis.

De coronacrisis zorgde voor flinke mobiliteitsveranderingen in 2020. Van Oort verwacht dubbele uitdagingen voor de OV-sector. De behoefte om stappen te zetten naar duurzame mobiliteit is niet afgenomen, maar door de klappen die het OV heeft opgelopen wel extra uitdagend. Hij zet speculaties dat investeringen in OV geheel overbodig zijn geworden door ander reisgedrag graag in perspectief.

“We zien dat mensen heel snel nieuwe werk- en onderwijsmethoden hebben aangeleerd. Het zou slim zijn om die nieuwe vaardigheden en ervaring te blijven benutten ná de pandemie, om met name de (hyper)spitsen af te vlakken. Maar overschat het effect van thuiswerken niet. Er zullen nog steeds (nieuwe) hoogwaardige verbindingen nodig zijn om mensen echt een duurzaam alternatief te bieden.”

Hybride onderwijs

Het is dus juist nu belangrijk om een nieuwe generatie mobiliteitsprofessionals op te leiden, al veranderde afgelopen jaar ook voor hen veel. “Van de ene op de andere week in maart ruilden we de collegezaal in voor onze studentenkamer”, aldus Witte, die vanaf toen al haar colleges en tentamens deed vanuit haar studentenhuis. Inmiddels heeft ze alle vakken gehaald en studeert ze af bij NS met onderzoek naar de invloed van reisplanners op keuzegedrag van reizigers.

“Het onderwijs is totaal veranderd. Mijn laatste paar vakken heb ik online gedaan en ondanks dat alle docenten en studenten enorm hun best doen, kan een online college toch niet op tegen een fysiek college. Daarin kan de docent beter zijn passie voor het vak overdragen en de student blijft makkelijker bij de les.”

Dat sluit aan bij de bevindingen van veel docenten, ziet Van Oort. “Online onderwijs is voor nu een must en werkt voldoende om het onderwijs niet te laten stilvallen, maar laten we het niet overwaarderen. Veel studenten hebben het moeilijk deze periode en ik verwacht dat ook terug te zien in studieduur en -plezier. Maar dat neemt niet weg dat er geen kansen liggen om na corona deels door te gaan met online onderwijs.”

Ook Witte denkt niet dat universiteiten nog zullen terugkeren naar volledig onderwijs op de campus. Hybride onderwijs kan de druk op de spitsen én collegezalen behoorlijk ontlasten.

Volgende stap in OV-carrière

Belangrijk onderdeel van de studie in Delft zijn (afstudeer)stages, waarbij student en bedrijf kennis kunnen maken. Van Oort zag inmiddels meer dan vijftig studenten zo de volgende stap zetten in hun OV-carrière. “De afstudeerfase is enorm belangrijk voor de transitie van studeren naar werken. Niet alleen voor het toepassen en verder brengen van de geleerde theorie, maar juist ook voor het wennen aan het werkende leven met alle riten en gebruiken.”

Witte: “Ondertussen voelt het thuiswerken normaal, maar af en toe denk ik wel na over hoe ik mijn afstuderen in een niet-corona situatie zou ervaren. Je mist wel de ervaring van echt bij een bedrijf binnenkijken. De lijntjes naar een NS-‘collega’ zijn toch langer doordat iedereen thuis zit.” Ze ziet haar toekomst na haar studie desondanks niet heel anders. “Na mijn afstuderen kan het zo zijn dat de banen opties wat beperkter zijn, maar daar maak ik mij niet echt zorgen over.”

Van Oort: “De nieuwe generatie mobiliteitsprofessionals is nu juist harder nodig dan ooit voor het vormgeven van het vervoerssysteem van de toekomst. En corona heeft daarvoor een aantal extra mogelijkheden én uitdagingen ingebracht.”

Niels van OortLara Witte

Niels van Oort is co-director van het Smart Public Transport Lab; Lara Witte is student Transport en Planning

Lees ook de eerder gepubliceerde eindejaarsblogs:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Redactie OVPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.