Openbaar vervoer op Utrecht CS, bus en tram

‘Betrek medewerkers bij oplossingen voor opstarten dienstregeling’

Foto: Inge

De vakbonden willen betrokken worden worden bij mogelijke oplossingen om de dienstregeling straks weer op te starten. De bonden zijn bezorgd dat de werkgevers zonder invloed van de medewerkers afspraken maken over manieren om de dienstregeling weer op te schalen. De gezamenlijke vakbonden hebben hierover een brief aan koepelorganisatie OV-NL gestuurd.

De vakbonden hebben er veel begrip voor dat de vervoerders zich voorbereiden op de situatie als de maatregelen tegen het coronavirus worden versoepeld. Dit noemen ze zelfs logisch en verstandig. “Maar doe dat wel samen met ons”, schrijven de gezamenlijke bonden in hun brief.

Zorgen

CNV Vakmensen, FNV en de VVMC krijgen van leden signalen dat medewerkers bezorgd zijn over hun gezondheid en veiligheid gedurende deze crisis. Daarom willen ze graag meepraten over de wijze waarop het OV op een verantwoorde manier kan worden opgestart, wanneer de maatregelen worden versoepeld en het aantal reizigers weer zal toenemen.

Tijdens de persconferentie op dinsdagavond vertelde premier Mark Rutte dat de strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan mogelijk eind deze maand iets soepeler kunnen worden. Maar dat zal dan heel geleidelijk gebeuren. Bovendien zei de premier ook dat het een mogelijkheid is dat de maatregelen juist verlengd zullen worden.

Draagvlak

Voor de gevoelens van veiligheid en voor het draagvlak van zulke maatregelen is het belangrijk dat het personeel kan meedenken over oplossingen, denken de vakbonden. “Wij vragen u met klem om de samenwerking weer op te starten en de bereidheid van OV-NL om zoals vanouds afspraken met vakbonden te maken. Wij hebben wat dit betreft hetzelfde belang en wij zij ervan overtuigd dat het ook meer gedragen resultaten leidt”, schrijven de bonden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.