Grootschalig onderzoek van NS en TU Delft naar reisgedrag na corona

NS en de TU Delft gaan samen 100.000 reizigers vragen om hun mening te geven over hun huidige en toekomstige reisgedrag. NS wil zo inzicht krijgen in de korte en langetermijneffecten van de coronacrisis, maar is ook benieuwd hoe reizigers reageren op maatregelen om voldoende afstand te bewaren.

De twee partijen zullen vragen onder andere vragen of mensen op termijn van plan zijn om thuis te blijven werken en in hoeverre ze mogelijkheden zien om hun reizen te spreiden. Daarnaast vragen ze reizigers naar hun bereidheid om zich vooraf aan te melden voor een treinreis. NS zal dan laten weten in welke trein het druk is en in welke niet, zodat de vervoerder het aantal reizigers beter kan afstemmen op de beperkte treincapaciteit.

1,5 meter-samenleving

Onderzoekster Danique Ton aan de TU Delft werkt aan dit project met haar collega’s van het Smart Public Transport Lab en het Active Modes Lab. “Het is mooi om te zien dat we met behulp van onze wetenschappelijke methoden inzichten kunnen krijgen in mogelijke veranderingen in reisgedrag van mensen. Met die inzichten kunnen we de NS en de hele OV-sector helpen zich optimaal aan te passen aan de nieuwe werkelijkheid.”

Dit onderzoek moet NS helpen om zich voor te bereiden op een samenleving waarin iedereen anderhalve meter afstand moet houden. Het is namelijk de verwachting dat het aantal reizigers weer stijgt wanneer de intelligente lockdown stap voor stap wordt afgebouwd. Maar in een 1,5 meter-samenleving is ruimte voor beduidend minder reizigers dan het geval was voor de coronacrisis.

Tjalling Smit, lid Raad van Bestuur van NS: “We moeten nadenken over maatregelen die we in normale omstandigheden niet snel zouden overwegen. Maar die brengen ook dilemma’s met zich mee, als het gaat om de gebruiksvriendelijkheid, gastvrijheid en privacy. En het legt een belangrijke verantwoordelijkheid bij reizigers: het werkt alleen als iedereen meedoet. We gaan daarom zorgvuldig te werk. De resultaten van dit onderzoek vormen een belangrijk vertrekpunt.”

Looproutes

Daarnaast wil de vervoerder enkele proeven uitvoeren met maatregelen die het makkelijker moeten maken om voldoende afstand te houden, zoals vloerstickers op 1,5 meter afstand en duidelijke signalering op stoelen om duidelijk te maken waar reizigers kunnen zitten. Bovendien zullen er plastic schermen worden ingezet. NS test of deze stickers en schermen werken en wat de gevolgen zijn voor bijvoorbeeld de reiniging en het onderhoud van een trein.

Smit: “De mening van de reiziger is hierin erg belangrijk. Het klantonderzoek en de praktijktesten gaan ons helpen om stap voor stap toe te werken naar een OV dat weer door zoveel mogelijk reizigers gebruikt kan worden. We moeten het samen doen. Voorop staat dat onze medewerkers en reizigers veilig zijn en voldoende afstand kunnen bewaren. En dat Nederland voor noodzakelijke reizen op NS kan blijven rekenen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.