Pedro Peters, directeur RET

Rijk helpt OV-sector met financiële vergoeding uit de brand

Pedro Peters, directeur RET

De OV-bedrijven worden door het kabinet gecompenseerd voor de weggevallen inkomsten en extra kosten door de coronamaatregelen. Vervoerders vragen al wekenlang om steun van de overheid en noemen een goede financiële compensatieregeling een ‘randvoorwaarde’. Om welk bedrag het gaat is nog niet duidelijk. Deze vergoeding zal gelden totdat de reizigersaantallen weer een hoog niveau hebben bereikt. De precieze afspraken van deze ‘beschikbaarheidsvergoeding’ worden de komende weken verder uitgewerkt.

“De term ‘beschikbaarheidsvergoeding’ doet recht aan de unieke situatie van het OV. Enerzijds vraagt de overheid de bedrijven sinds half maart om een OV-aanbod te blijven leveren, en nu weer uit te breiden. Tegelijkertijd wordt de reizigers gevraagd om zo min mogelijk te reizen en hebben de bedrijven dus minder inkomsten ter dekking van de kosten. Het financiële gat hiertussen wordt door het kabinet aan de bedrijven vergoed door middel van deze beschikbaarheidsvergoeding”, aldus voorzitter Pedro Peters van OV-NL.

Twee miljard euro

Het Rijk zal de reële kosten, de weggevallen inkomsten én de extra kosten vanwege de coronamaatregelen, zoals aanpassingen van voertuigen, volledig vergoeden. De ontvangen inkomsten van reizigers, NOW en inkomsten van de studentenkaart worden hier wel van afgetrokken. Vorige week kwam opnieuw een pleidooi van de sector aan het Rijk om met middelen over de brug te komen. In het stads- en streekvervoer zou 800 miljoen tot één miljard euro nodig zijn en de NS heeft ook nog eens één miljard nodig tot het einde van het jaar.

Er kwam ook kritiek dat afspraken over een mogelijke vergoeding te lang op zich lieten wachten. De brancheorganisatie en sector zijn nu dus verheugd over de toezegging en verwachten dat de regeling halverwege mei is uitgewerkt. Peters: “Vanwege het grote maatschappelijke belang, zijn de OV-bedrijven bereid om alle voorbereidingen te doen in het vertrouwen dat snel overeenstemming wordt bereikt over de nadere uitwerking van de beschikbaarheidsvergoeding.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Rijk helpt OV-sector met financiële vergoeding uit de brand”

Klaas De Graaff|07.05.20|15:11

Misschien het salaris van de bazen verlagen

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.