Treinen Den Haag Centraal. Foto: beeldbank NS

NS gaat aanmeldservice voor trein testen

Treinen Den Haag Centraal. Foto: beeldbank NS

Spoorvervoerder NS gaat aan de slag met een service waarbij reizigers zich vooraf moeten aanmelden voor hun treinreis, om zo betere spreiding mogelijk te maken. Uit onderzoek is gebleken dat twee op de drie reizigers begrip hebben voor zo’n aanmeldservice. Reizigersorganisatie Rover is echter zeer kritisch op dit plan.

NS doet samen met de TU Delft onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis op het reisgedrag. De uiteindelijke resultaten worden nog verwerkt, maar de vervoerder heeft al bekendgemaakt dat een aanzienlijk deel verwacht minder vaak tijdens de spits te gaan reizen. Verder reageren de meeste mensen goed op de vraag om een zitplaats te ‘reserveren’, waardoor NS deze aanmeldservice technisch gaat uitwerken en gaat testen.

Kritiek van reizigers

Voor het onderzoek zijn 100.000 mensen om hun mening gevraagd en inmiddels hebben 46.000 mensen een reactie gegeven. Maar toch kan de proef niet op veel enthousiasme rekenen van reizigersorganisatie Rover, dat vreest dat het OV hierdoor minder aantrekkelijk wordt. “Hierdoor zou geen sprake meer zijn van het maken van een vrije reis. Openbaar vervoer wordt dan een stuk minder openbaar en het systeem gaat boven de reiziger”, aldus Rover-directeur Freek Bos.

Dit baseert de reizigersorganisatie op boze reacties, die het eerder ontving bij berichten over zo’n reserveringssysteem. Volgens Bos klagen reizigers met recht. “Het systeem lijkt weinig respect voor privacy te hebben. Bovendien wordt het omgeven door onzekerheden: hoe gaat het systeem om met uitgevallen ritten? Is de trein straks nog wel toegankelijk voor mensen die niet overweg kunnen met digitale middelen?”

Bovendien is Rover teleurgesteld dat het reserveringssysteem alleen geldt voor de treinen van NS, terwijl Rover eerder juist het Rijk vroeg om regie te nemen. Die regie zou ervoor zorgen dat binnen het hele openbaar vervoer dezelfde coronamaatregelen zouden gelden. “Rover vindt het onacceptabel dat NS nu toch een eigen koers vaart.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

16 reacties op “NS gaat aanmeldservice voor trein testen”

Jan Vanzijtveld|11.05.20|13:09

Ik moet niks als ik met het OV wil heb het duurste abo dacht dat NS een vervoersplicht hebben !!

John Kerkhoffs|12.05.20|05:20

Dit is dan geen vrij reizen meer.Wat als je vaak overstapt?Hoe moet je voor zoiets reserveren?

eric wol|12.05.20|10:26

Dus een dagje uit wordt continue op de klok kijken
Leuk zo een reserverings app
En zoals al gezegd wordt, wat doe je als er een trein te laat is??
Mag je dan een taxi bellen ofzo??
Of overnachten waar je strandt
Wie gaat al die onzin betalen? Wij de belastingbetaler.

Dit gaat nooit werken
Ik mis al vaak een trein ( door vertragingen van de ns )
En ik reis 2x per maand
Dus resultaat is
Overvolle treinen als er een trein uitvalt
Of overvolle stations als er niemand mee mag.

eric wol|12.05.20|10:41

Gezellig dagje uit als je continue op de klok moet kijken wanneer je een reservering hebt gemaakt.
Want als de app er eenmaal is
Zal het niet alleen voor de vitale beroepen zijn
Dit gaat nooit werken
Mischien allemaal maar een rijbewijs
En de sporen asfalteren
Ben je zo in hartje amsterdam

Alida Pekelharing|12.05.20|13:03

Ik reis graag vrijblijvend en wil dat graag zo houden, want als ik op de klok moet leven, wordt ik doodnerveus, dat kan ik niet meer!

José Carole|12.05.20|14:43

Hoe willen ze dat dan doen met reizigers die geheel afhankelijk zijn van OV. Ik heb er vroeger heel bewust voor gekozen geen auto te gaan rijden, het milieu speelde daarbij een belangrijke rol, kon overal komen met OV, dus geen probleem.
Maar nu wordt iedereen dus de auto in gedreven…. En kan ik mijn familie niet bezoeken en niet meer op vakantie.

Rob Wondergem|12.05.20|16:00

Belachelijk dat je misschien een plaats in de trein moet reserveren we leven toch niet in een politiestaat

Sander Smit|12.05.20|20:32

Wat als ik uitval heb en eerder naar huis kan??
Of als ik moet na blijven en later pas weg mag?

Marlies Henssen|12.05.20|20:36

Ik ben ook niet voor aanmeldingsplicht. Ik wil gewoon vrij reizen zoals ik dat wil. Reizen is voor iedereen. Het geeft een vrijheidsbeperking .

Groetjes Marlies

Marlies Henssen|12.05.20|20:39

Ik ben erop tegen. Je moet je vrij kunnen verplaatsen zonder aanmeldingsplicht. Het is geen kleuterklas waar je moet opletten. Zo jagen ze de mensen uit de trein. En ze mogen ook geen leeftijdsgrens trekken . Iedereen heeft recht op vervoer jong of oud.

Gerdie Coppens|12.05.20|21:06

Deze app bied een goede optie om het openbaar vervoer weer op te starten Het kan passagiers helpen om te zien in welke trein er nog voldoende plaats is en zorgen dat ze goed over de wagons worden verdeed. Dit voorkomt dat mensen voor gaan dringen of dat mensen niet mee kunnen. Dit wekt irritatie en agressie op. Met teveel mensen in een coupé belanden geeft een ongemakkelijke en gevaarlijke situatie. Het is nu niet anders.
Vrije reizigers kunnen dan misschien de lege plekken gereduceerd opvullen?

Frans van der Feen|12.05.20|23:28

Dit is een zeer belachelijke manier om het openbaar vervoer verder af te breken. Een heilloos plan!

Sylvia Crea Bea|13.05.20|10:36

Nou dat gaat niet werken als je over moet stappen.
Het is normaal al lastig om de verbindingen te halen.
En ik heb geen internet op telefoon, zoals meerdere mensen dus onderweg kan je niets meer aanpassen.
WiFi werkt pas in de trein dus daar heb je niets aan.
Goed bezig ns….

Ronnie Poorterman|13.05.20|11:23

Alleen zinvol en eerlijk als het met alle vervoerders samen wordt ingevuld. Leuker/spontaner wordt het er niet van. Maar het alternatief is te volle treinen die niet verder kunnen rijden. Of gaan we (met mondkapje) gewoon weer tot 100% vullen? Stap jij in die trein?

An Pluijm|13.05.20|12:05

Dat het nu niet druk is in de trein komt ook omdat de studenten met hun OV kaart niet naar de MBO HBO of universiteit gaan Wat gaat er gebeuren als dat weer open gaat Dan is reserveren niet meer te doen Ook mensen die nu thuiswerken en straks weer met de trein naar werk gaan komen daar nog bovenop

Getty Betlem|22.05.20|09:10

Waardeloos systeem. Zonder ander vervoer mag je de trein in en niemand heeft duidelijk bewijs dat de trein een doodskist zou zijn. Wij hebben geen auto en vermijd de spits altijd ook voor werk! Citaat Wijzijnbreikers.nl: “Tegelijkertijd nuanceert het RIVM dit ook in haar studie. Ondanks dat het infectiegevaar voor treinreizigers groter is dan voor automobilisten en fietsers, betekent dit slechts een geringe toename van het infectiegevaar op een dag….” Supermarkt is erger lijkt me!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.