Reiziger met mondkapje (foto: iStock / torwa)

‘Drukte in OV beheersbaar door thuiswerken en online onderwijs’

Reiziger met mondkapje (foto: iStock / torwa)

Zolang genoeg mensen gedeeltelijk vanuit huis blijven werken en de online lessen worden voortgezet, zal de druk op het openbaar vervoer beheersbaar blijven. Daarnaast kan de fiets gestimuleerd worden door het tijdelijk creëren van extra fietspaden kan het gebruik van bus, metro en tram verminderen. Dat schrijven het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) aan het kabinet.

Tot nog toe wordt ongeveer de helft van de woon-werkverplaatsingen in het OV gemaakt door mensen die ook vanuit huis kunnen werken, zo hebben de planbureaus geconcludeerd. “Als deze reizigers thuisblijven, betekent dat een forse reductie van het aantal passagiers in de ochtendspits.”

Capaciteit

Sinds maandag is in OV-voertuigen ongeveer 40 tot 50 procent van de capaciteit beschikbaar van voor de coronacrisis. Daar hebben de planbureaus rekening mee gehouden in hun analyses. Het lastigste zal zijn om voldoende afstand te bewaren bij het in- en uitstappen. Het is onbekend of reizigers daar voldoende tijd voor nemen op de perrons.

De conclusie is dat meer en verfijnder onderzoek en monitoring noodzakelijk is om de OV-capaciteit per regio en route optimaal te benutten. Vervoersbedrijven spelen daarbij een centrale rol. Om het gebruik van het openbaar vervoer verder terug te brengen, kunnen aanvullende maatregelen worden onderzocht, zoals het introduceren van een reserveringssysteem voor (langere) treinritten.

Sociaaleconomische verschillen

Het is wel belangrijk dat het thuiswerken en de lessen online volgen niet standaard wordt, zodat burgers en bedrijven minder negatieve gevolgen ervaren van het volledig thuisblijven. Volgens de planbureaus kunnen volledig vanuit huis werken en studeren namelijk leiden tot grotere sociaaleconomische verschillen in de samenleving.

Thuisblijven zal een langere termijneffect hebben op de kwaliteit van zowel werk als onderwijs. “Wanneer deze thuiswerkers éénmaal per week een dag naar het werk gaan én de gekozen dag goed over de week gespreid wordt, zal dat de druk op de spits nog steeds binnen de perken houden.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.