Reiziger met mondkapje (foto: iStock / torwa)

‘Reizigers vragen om betere naleving mondkapjesplicht in OV’

Reiziger met mondkapje (foto: iStock / torwa)

Een groeiend aantal reizigers lijkt zich steeds minder aan de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer te houden of draagt het mondmasker op een manier die niet goed beschermt. Daarover klagen in de laatste weken veel reizigers op het meldpunt corona en OV van Rover. Zij willen dat hier beter op gecontroleerd wordt.

Tegelijkertijd heeft Rover heel veel klachten ontvangen over het dragen van dit mondkapje in het openbaar vervoer. Ruim 40 procent van de klachten in dit meldpunt gaan hierover. Reizigers spreken van benauwdheid, gebrek aan comfort of zijn bang dat ze medische klachten krijgen door het dragen van mond- en neusbescherming.

Voorlichting

Rover heeft inmiddels ruim 500 klachten binnengekregen in het meldpunt. Vooral de laatste tijd neemt het aantal klachten toe over reizigers die niet langer een mondkapje opzetten. Andere reizigers maken zich hier zorgen over, vooral als ze zelf al problemen hebben met hun gezondheid of het OV gebruiken voor een bezoek aan familieleden met een zwakkere gezondheid.

De reizigersorganisatie zelf pleitte eerder al voor betere voorlichting aan reizigers over gebruik en noodzaak van mondmaskers. Tegelijkertijd benadrukt Rover dat reizigers zich moeten houden aan de mondkapjesplicht zolang die geldt, ook wanneer zij het er niet mee eens zijn. In totaal bestaat 73,3 procent van de klachten in het meldpunt uit kritiek op het mondkapje. Dit wordt gevolgd door klachten over het verplicht moeten registeren van de fiets en de onmogelijkheid OV-abonnementen te kunnen pauzeren.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

6 reacties op “‘Reizigers vragen om betere naleving mondkapjesplicht in OV’”

kees boer|23.07.20|20:20

Nou,vorige week ondervond ik van een vrouwelijke buschauffeur en twee conductrices van bus en trein die de puntjes op de i zette !

Jan Abels|28.07.20|00:41

Let op, niet geschikt voor angsthazen: Je kan gewoon de binnenkant van het mondkapje eruit knippen en gaatjes prikken met een satéprikker dat scheelt al een hele hoop het ademd prettiger en niemand die het ziet. Of je kan de hele reis eten en drinken dat is in de trein niet verboden.

Wiebe Goossen|28.07.20|13:37

Ook mee eens: “wenn schon, denn schon”! Mondkapjes zijn wel geen gezicht, maar het is anderzijds toch niet teveel gevraagd om ze te dragen – zeker als iedereen dat moet doen!

Roel Sannes|28.07.20|16:02

Het is bijna onmogelijk om een goede naleving van deze verplichting vol te houden. Voorbeeld: iemand stapt in de bus met een mondkapje op die deze net buiten heeft opgezet. In de bus haalt de passagier het mondkapje weer weg. Een buschauffeur heeft daar geen goed zicht op. Er komt een controleur binnen en het mondkapje wordt direct weer opgezet tot de controleur weg is. Dan gaat het mondkapje weer af. En zo werkt het en nog veel meer trucs.
Afzender: buschauffeur en controleur openbaar vervoer.

Ruben Royen|29.07.20|09:16

Ik denk aan mijn gezondheid. Het personeel in het openbaar vervoer heeft ook recht op bescherming van hun gezondheid. Dus, het is wederzijds belang. Ik stel voor, stel langere treinen samen en gedwongen afstand houden. Deze regel is maar 1,50 meter. Op de wegen is het 30 meter. Iedere weggebruiker moet zich aan de regels houden.

hans de haas|02.09.20|20:15

Toen een passagier in de bus vlak bij mij ging zitten zonder mondkapje maakte ik een opmerking over de mondkapjesplicht ging ergens anders zitten.Het liep uit de hand door de chauffeur die gaf mij te kennen dat ik mij met mijn eigen zaken moest bemoeien en niet op een ander moet letten. Vervolgens hield hij een betoog over de onzin van het dragen van mondkapjes enz. via microfoon. Ik heb een familielid verloren aan corona en ben zelf ongeneeslijk ziek en zeer kwetsbaar WAT EEN ONGEPAST GEDRAG

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.