OV-NL: 20% busreizigers betaalt niet bij achterin instappen

Het aantal zwartrijders in het OV is de laatste weken fors toegenomen, zegt OV-NL, de branchevereniging van de vervoerders tegen BNR. Vanwege het coronavirus mogen reizigers in de bus niet meer voorin instappen en worden vervoersbewijzen niet meer automatisch door de chauffeur gecontroleerd. Het leidt er volgens OV-NL toe dat nu 20 procent van de busreizigers niet betaalt, blijkt uit steekproeven.

Wel worden controles opgeschroefd, wat er volgens OV-NL al toe heeft geleid dat er 7.000 boetes zijn uitgeschreven vanwege zwartrijden. Deze trend is volgens Peters in heel Nederland zichtbaar, zowel in het stadsvervoer als in het streekvervoer. Er springt volgens de voorzitter ook niet één bepaalde doelgroep uit die vaak niet incheckt.

Mondkapje

Sinds 1 juli wordt in het gehele openbaar vervoer strenger gecontroleerd of reizigers een mondkapje dragen, zoals de coronaregels voorschrijven. Sinds die verplichting 1 juni is ingevoerd, werden 450 mensen op de bon geslingerd wegens het niet nakomen daarvan. Volgens Peters gebruikt ongeveer 90 procent van de reizigers wel een mondmaskers. Tegelijkertijd werd tot nu toe alleen een boete uitgeschreven als passagiers óók na een waarschuwing niet meewerken. Het is wel de bedoeling dat hier de komende tijd strenger op gecontroleerd wordt.

Op dit moment werkt de sector aan het plaatsen van spatschermen in de bussen bij het bestuurdersgedeelte, zodat passagiers weer voorin kunnen instappen. Eerder deze maand werd de goedkeuringsplicht door RDW tijdelijk afgeschaft, zodat de OV-sector sneller kan overgaan tot het plaatsen van dergelijke schermen. De spatschermen moeten wel gewoon aan bepaalde veiligheidseisen voldoen. Maar RDW heeft niet gekeken of deze spatschermen ook daadwerkelijk beschermen tegen het virus, dat onderzoek voert TNO momenteel uit. Peters hoopt dat de sector in september of oktober met het plaatsen van de beschermingsmiddelen aan de slag te kan.

Lees ook:

RDW schaft keuring af voor snelle plaatsing schermen bus

Bron: ANP/ IJ

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “OV-NL: 20% busreizigers betaalt niet bij achterin instappen”

Roel Sannes|28.07.20|17:04

Wat is dit nu: “ons ben zunig” zoals vroeger of zijn we gewoon een crimineel volkje. Iedereen weet al lang: alles wordt steeds duurder in dit land en sommige prijzen rijzen de pan uit maar dit vindt ik toch wel wat ver gaan. Je krijgt tenslotte een service voor wat je betaald.

Rolf Fabrie|01.08.20|11:29

De corona-crisis is begin maart begonnen en dan heeft het OV een halfjaar nodig om zelfs maar te beginnen met het plaatsen van spatschermen. Wat een slagvaardigheid.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.