Coronamaatregel in Arriva-bus Breda

OV-forens verwacht vaker thuis te blijven werken dan autoreiziger

Foto Inge

Tussen de 40 en 60 procent van de Nederlanders verwacht ook na de coronacrisis vaker thuis te werken. De OV-sector heeft het meest te lijden onder dit veranderde reisgedrag. Vooral mensen die met het openbaar vervoer naar het werk reisden, denken de komende maanden vaker thuis te blijven dan autoforenzen.

Dat concludeert het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) na analyse van 34 verschillende studies over thuiswerken in coronatijd, waaronder die van het instituut zelf. De resultaten laten zien dat het aantal Nederlanders dat verwacht thuis te blijven werken na de coronacrisis tussen maart en juli is gestegen. Aanvankelijk dacht het overgrote deel nog dat het toekomstige reisgedrag niet zou veranderen.

Vervoerwijze belangrijke factor

OV-forenzen behoren tot de groep mensen onder wie het aandeel thuiswerkers het sterkst toenam tijdens de coronacrisis. De vervoerwijze van en naar het werk speelt volgens het KiM een belangrijke rol bij de keuze om wel of niet naar kantoor te gaan. Het aantal OV-reizigers krabbelt inmiddels voorzichtig op, al was het afgelopen weken nog beduidend minder druk.

Circa de helft van de medewerkers werkte aan het begin van de coronacrisis (deels) thuis. Het overgrote deel van hen (70 procent) deed dit volledig. Sinds mei is vooral het aantal mensen dat fulltime vanuit huis werkte afgenomen. De meeste werkenden geven na de coronacrisis de voorkeur aan afwisselend thuiswerken, waarbij zij één tot drie dagen per week niet naar kantoor komen.

Het kabinet verzocht Nederlanders twee weken geleden opnieuw zoveel mogelijk thuis te blijven werken. Aanvankelijk gold dit advies tot september, nu is daar geen einddatum aan verbonden. Vervoerders hielden er bij de voorbereidingen van de gewijzigde dienstregelingen al rekening mee dat thuiswerken ook na de zomer de norm zou blijven.

Het OV Expo Congres op donderdag 8 oktober gaat onder meer over de opties van de sector om het OV weer aantrekkelijk te maken. Deelnemen kan zowel in Expo Houten als online; voor dat laatste geldt tot 8 september een aantrekkelijke actieprijs.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.