Een NS-Sprinter passeert een onbewaakte spoorwegovergang in Hilversum

CBS: forse omzetverliezen OV-sector in tweede kwartaal

De transportbranches die sterk afhankelijk zijn van personenvervoer worden het hardst getroffen door de coronacrisis. Na de luchtvaart leverde de spoorsector in het tweede kwartaal de meeste omzet in, meldt het CBS op basis van de nieuwste kwartaalcijfers. Ook de rest van de OV-sector kreeg zware klappen door het vele thuiswerken en volgen van online onderwijs.

Bij de spoorwegen daalde de omzet tussen april en juli met bijna 56 procent vergeleken met vorig jaar. Daarmee leverde deze sector van alle vervoerders over land het meest in. De omzet in het bus-, tram- en metrovervoer daalde met bijna 37 procent, minder dan die van taxibedrijven (49 procent). In totaal daalde de omzet van alle vervoer over land met bijna 19 procent.

Gevolgen voor personeel

De sterke omzetdalingen hebben vooralsnog weinig gevolgen voor personeel. 76 procent van de bedrijven in de transportsectoren verwacht in het derde kwartaal met evenveel mensen aan het werk te zijn. Ruim 16 procent denkt minder mensen nodig te hebben. Daarnaast denkt nog maar 25 procent omzet te verliezen in het derde kwartaal, tegenover 72 procent in het tweede kwartaal. Deze cijfers hebben betrekking op de gehele transportsector.

Eerder deze maand voorspelde ING dat het reizigersvolume in het personenvervoer over de weg en het spoor in 2020 met 35 procent daalt. Die krimp is grotendeels toe te schrijven aan de terugval van OV-reizigers. Door het aanhoudende thuiswerken en onderwijs op afstand blijft verder herstel dit najaar vermoedelijk uit. In 2021 wordt een gedeeltelijk herstel van 25 procent ten opzichte van dit jaar verwacht.

Omzet vervoer over land in 2e kwartaal (bron: CBS)

Lees ook: ING: herstel blijft dit najaar uit voor OV-sector

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.