Gelderland kiest vanwege corona voor overbruggingsconcessie Rijn-Waal

Foto Inge

De provincie Gelderland gunt de nieuwe concessie Rijn-Waal niet meteen voor tien jaar aan een vervoerder. In plaats daarvan komt er een overbruggingsconcessie voor de periode van 2022 tot 2024. Door de onzekerheid rondom de coronacrisis verwacht de provincie geen goede inschrijvingen te ontvangen om het trein- en busvervoer voor langere tijd te verzorgen.

Op dit moment is er volgens Gelderland vanwege de lage reizigersaantallen te veel risico voor vervoerders, die bovendien weinig ruimte hebben voor investeringen. “Nu aanbesteden zou ten koste gaan van de dienstregeling, service aan reizigers en de kwaliteit van het openbaar vervoer voor een lange periode. De verwachting is dat over twee jaar de reizigerspatronen en -aantallen weer beter te voorspellen zijn.”

Invloed op materieel en dienstregeling

De overbruggingsconcessie wordt momenteel uitgewerkt. Het is nog onzeker of daarin ruimte is voor de eisen en wensen die waren gesteld voordat corona uitbrak. Dit kan invloed hebben op materieel en dienstregeling, stelt de provincie. De voorbereidingen van aanbesteding van de samengevoegde concessie Rijn-Waal waren al stilgezet vanwege de coronacrisis.

De Gedeputeerde Staten van Overijssel, Gelderland en Flevoland besloten in 2018 de huidige bus- en treinconcessies te herindelen in drie grote concessies. Rijn-Waal is daar een van en gaat op 11 december 2022 van start. De concessie omvat de regio Arnhem-Nijmegen, een deel van de Gelderse Vallei, een deel van de regio Achterhoek en het hele Rivierengebied.

Valleilijn

De provincie Gelderland ontving eerder al geen inschrijvingen voor de aanbesteding van de Valleilijn. Potentiële vervoerders werden een speciale overbruggingsmaatregel in het vooruitzicht gesteld. Daarmee werd 80 procent van de vervoersopbrengsten gegarandeerd zolang coronamaatregelen van kracht zijn. Meerdere vervoerders toonden wel interesse, maar het kwam niet tot een inschrijving.

Ook andere concessieverleners hebben met deze problematiek te maken. De provincie Friesland, provincie Zuid-Holland en de Vervoerregio Amsterdam besloten afgelopen zomer eveneens de aanbesteding voorlopig uit te stellen vanwege de coronacrisis.

Lees ook: Geen inschrijvers voor concessie Valleilijn

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.