CoronaMelder

OV-NL: zorgen over effecten CoronaMelder voor OV-personeel

Foto Dylan

Binnen de OV-sector bestaan vragen en zorgen over de toepassing van de app CoronaMelder in specifieke situaties in het openbaar vervoer. De app houdt volgens branchevereniging OV-NL simpel gezegd geen rekening met de beschermde werkomgeving en beschermingsmiddelen van OV-personeel. Dit kan volgens de vereniging ernstige en onnodige gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van medewerkers en daarmee dienstverlening aan reizigers.

OV-NL stelt dat bijvoorbeeld een buschauffeur die de CoronaMelder heeft geïnstalleerd het risico loopt veel meldingen te ontvangen, terwijl er door de maatregelen in het openbaar vervoer geen besmettingsrisico is geweest. Het advies van de overheid na zo’n melding is om tien dagen thuis te blijven en pas bij klachten een coronatest aan te vragen. De CoronaMelder, die afgelopen weekend in heel Nederland is gelanceerd, waarschuwt gebruikers als zij minimaal een kwartier in de buurt zijn geweest van een andere gebruiker die achteraf besmet blijkt te zijn geweest met het coronavirus.

Afgeschermde ruimte

De app signaleert via bluetooth of en hoe lang iemand in de buurt is geweest van een andere gebruiker, waaronder dus ook een buschauffeur, machinist of trambestuurder. “Bluetooth houdt hierbij echter geen rekening met het feit dat deze medewerkers achter schermen of in volledig afgeschermde ruimten hun werk doen, waardoor zij beschermd zijn. Ook houdt de app geen rekening met het feit dat reizigers een mondkapje dragen, evenals medewerkers die beschermende middelen dragen”, aldus OV-NL. In deze gevallen is er volgens de vereniging in werkelijkheid geen sprake van contact.

De branchevereniging heeft hier al eerder vragen over gesteld bij de verantwoordelijke ministeries en suggesties gedaan om te voorkomen dat OV-personeel onnodig in thuisisolatie hoeft. Zolang er beperkte testcapaciteit is, stelt OV-NL voor dat medewerkers worden geadviseerd extra alert te zijn op klachten, maar hun werk in een beschermde omgeving kunnen blijven uitoefenen zolang zij klachtenvrij zijn. Bij voldoende testcapaciteit wordt gepleit om de betreffende medewerker direct te testen op corona, ook als hij of zij geen klachten heeft.

OV-NL benadrukt het maatschappelijk belang van de CoronaMelder te begrijpen en ondersteunen. “De OV-sector spant zich maximaal in om de coronarisico’s te beperken. De app kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren.” Het ministerie van Volksgezondheid, ontwikkelaar van de app, kon maandagmiddag niet direct reageren op vragen van OVPro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.