Coronamaatregel in Arriva-bus Breda

Gedeeltelijke lockdown moet aantal reisbewegingen ‘drastisch verminderen’

De aangescherpte coronamaatregelen die het kabinet dinsdagavond heeft aangekondigd, hebben grote impact op het aantal reizigers in het openbaar vervoer. Een gedeeltelijke lockdown moet ervoor zorgen dat het aantal reisbewegingen en sociale contacten drastisch wordt verminderd, zei premier Mark Rutte. In de persconferentie werd niet aangekondigd dat het OV weer alleen voor noodzakelijke reizen bedoeld is, zoals vooraf wel werd gesuggereerd door meerdere media.

Desondanks zal het nieuwe pakket aan maatregelen flink doorwerken in het OV. Het advies is nu om zo min mogelijk te reizen, in plaats van het aantal reizen te beperken. In de ‘routekaart’ die het kabinet presenteerde, staat dat bij een volledige lockdown pas sprake is van het vermijden van niet-noodzakelijke reizen. Dit is de volgende fase als de huidige maatregelen onvoldoende blijken.

Vier weken

De gedeeltelijke lockdown duurt aanvankelijk vier weken en geldt vanaf woensdag om 22.00 uur. Na twee weken wordt de balans opgemaakt. De maatregelen doen volgens Rutte pijn, maar zijn de enige manier om het oplopende aantal coronabesmettingen tegen te gaan. De horeca moet de deuren weer sluiten, evenementen worden verboden en amateursporten met meer dan vier mensen is voor volwassenen niet meer toegestaan.

Verder wordt onder meer de groepsgrootte binnen zonder uitzonderingen teruggebracht tot dertig personen en mogen gezelschappen binnen en buiten uit niet meer dan vier mensen bestaan. Ook wordt alcoholverkoop ’s avonds en ’s nachts verboden en gaat er een streep door koopavonden. De mondkapjesplicht, die al maandenlang in het openbaar vervoer geldt, wordt uitgebreid naar alle publieke binnenruimtes zodra dit juridisch is uitgewerkt.

Geen expliciete aandacht

Rutte besteedde in de persconferentie geen expliciete aandacht aan het openbaar vervoer. De premier zei wel dat uit data over het OV en verkeer op de weg blijkt dat het advies om thuis te werken veel minder goed wordt opgevolgd dan in het voorjaar. Daarom gaat het kabinet met werkgevers en vakbonden in gesprek om ervoor te zorgen dat de oproep om thuis te werken strikter wordt nageleefd.

Het kabinet riep twee weken geleden al op om het aantal reisbewegingen te beperken en van thuiswerken weer de norm te maken. Cijfers van het aantal check-ins met de OV-chipkaart, die worden bijgehouden door Translink, laten zien dat dit niet leidde tot een drastische afname van reizigersaantallen. Het aantal check-ins lag vorige week op 13,5 miljoen, bijna 7 procent minder dan voor de vorige persconferentie eind september. Daarmee checkten reizigers 52 procent minder vaak in vergeleken met voor de corona-uitbraak.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.