Thalys trein (bron: Thalys - Jean-Jacques D'Angelo)

Minister: verplichte noodzakelijkheidsverklaring reizen heeft weinig nut

bron: Thalys beeldbank

De kans dat er een wettelijk verplichte noodzakelijkheidsverklaring voor internationale reizigers komt, lijkt met de dag kleiner te worden. Volgens minister van Infrastructuur en Waterstaat, Cora van Nieuwenhuizen, heeft zo’n verklaring een beperkte meerwaarde voor de vermindering van het verspreidingsrisico van COVID-19. Zeker wanneer er zoals nu al een negatieve testuitslag wordt geëist. Daarnaast zitten er veel haken en ogen aan de uitvoerbaarheid van zo’n verplichting. 

Het ministerie van Infrastuctuur en Waterstaat onderzoekt momenteel de mogelijkheden van het invoeren van een noodzakelijkheidsverklaring voor internationale reizen. In zo’n door de werkgever verstrekte verklaring moet komen te staan waarom de reis noodzakelijk is. Daarnaast is het kabinet van plan om vervoerders te verplichten om bij het aanbieden van personenvervoer te wijzen op de dringende oproep om alleen te reizen naar het buitenland als het noodzakelijk is.

Negatieve testuitslag

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister dat een wettelijk verplichte noodzakelijkheidsverklaring voor iedere reiziger vanuit gezondheidsoverwegingen op dit moment slechts beperkte meerwaarde voor de vermindering van de risico’s op verdere verspreiding van het virus heeft. Voornamelijk omdat er nu al een negatieve testuitslag wordt geëist. “Een dergelijke testuitslag biedt immers een hoge mate van zekerheid ten aanzien van het vaststellen of iemand met het virus besmet is, voordat die gaat reizen.”

Daarnaast wijst Van Nieuwenhuizen op het inreisverbod voor reizigers vanuit alle landen die niet op de lijst met veilige landen staan en het EU-inreisverbod voor derdelanders. “In de praktijk betekent dit dat de noodzakelijkheid voor reizen van derdelanders die uit landen komen die niet op de lijst van veilige landen binnen de EU staan, feitelijk al wordt geëist.”

Privacy

Het verplicht stellen van een noodzakelijkheidsverklaring is volgens Van Nieuwenhuizen in de praktijk lastig uit te voeren en op dit moment niet proportioneel. Onder meer vanwege het recht op privacy. “De overheid treedt met een verplichte noodzakelijkheidsverklaring immers in de beoordeling van iemands individuele beweegredenen voor de te maken reis.”

Daarnaast zou het voor vervoerders lastig zijn om de persoonlijke situatie van een reiziger objectief te beoordelen en te bepalen of het opgegeven reisdoel terecht en noodzakelijk is. Hiervoor moet duidelijk omschreven worden welke reizen noodzakelijk zijn, wie daarover aan de hand van welke criteria mag beslissen. Daarnaast zou er de mogelijkheid van een rechtelijke toetsing moeten komen. De minister merkt daarbij op dat het doel en daarmee de noodzaak van de reis, niets zegt over de gezondheid van de betrokken reiziger.

Nederland zou met het invoeren van een noodzakelijkheidsverklaring voor internationale reizen het enige van de omringende landen zijn. In een aantal landen gelden wel binnenlandse reisbeperkingen, is een negatieve testuitslag of een registratieformulier met bestemming en waar iemand vandaan komt, verplicht.

Lees ook: Vervoerders belast met controle coronatest bij internationale reizen

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Paul van den Bogaard

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.