Station Breda in coronatijd

Tweede Kamer spreekt zich uit tegen versobering OV-dienstregeling

De Tweede Kamer heeft zich dinsdag uitgesproken tegen het snijden in de dienstregeling en onnodige ontslagen bij OV-bedrijven. Dat moet worden voorkomen door de sector voldoende compensatie te bieden voor de gemiste inkomsten door de coronacrisis. Alleen VVD, D66 en JA21 stemden tegen de motie waarin PvdA-Kamerlid Henk Nijboer het huidige en toekomstige kabinet hiertoe opriep.

Aanleiding voor de motie was de uitspraak van demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra twee maanden geleden, die volgens Nijboer opperde de dienstregeling voor het OV te versoberen. Kort nadat NS een recordverlies bekendmaakte en benadrukte dat extra coronasteun nodig is, stelde Hoekstra dat het het volhouden van de dienstregeling “op termijn financieel gezien niet vol te houden” lijkt.

Met de motie wil Nijboer voorkomen dat vervoerders door onvoldoende steun moeten snijden in de dienstregeling en ‘nodeloos’ mensen worden ontslagen. Treinen en bussen puilden voor de coronacrisis veelal uit, aldus de PvdA’er, die verder stelt dat goed OV op het platteland “van cruciaal belang is voor de leefbaarheid in de regio”.

‘Overbodige motie’

Voorafgaand aan de stemming stuurde demissionair staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat een Kamerbrief waarin ze betoogde dat de motie feitelijk al is ingevuld door de recente verlenging van de beschikbaarheidsvergoeding tot 2022. “De motie is daarmee overbodig en daarom ontraad ik deze motie, hoewel ik me in de strekking van de oproep om de continuïteit van het OV als vitale voorziening te borgen kan vinden.” Het kabinet is niet verplicht een aangenomen motie uit te voeren.

Op dit moment bereidt de OV-sector zich voor op een transitie voor de fase na de beperkende maatregelen. Er wordt toegewerkt naar een nieuw financieel evenwicht binnen de concessies, aldus Van Veldhoven. “Dit betekent dat we richting de zomer van 2021 werken aan de vormgeving van een regeling voor de periode na 2021, waarbij we de ontwikkelingen met betrekking tot corona en de beperkende maatregelen betrekken.”

Volgens Pedro Peters, voorzitter van branchevereniging OV-NL, geeft de Tweede Kamer met deze motie een belangrijk signaal af. “Voor dit hele jaar heeft het kabinet gelukkig de beschikbaarheidsvergoeding al toegekend. Maar voor 2022 moeten we voor 1 juli aanstaande nog afspraken maken”, laat hij op Twitter weten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.