Reizigers, drukte, treinstation Tilburg

Versoepeling coronamaatregelen goed nieuws voor OV-sector

De versoepelingen van de coronamaatregelen zorgen voor opluchting in de OV-sector. Vanaf woensdag vervalt na vijf maanden het advies om alleen voor noodzakelijke reizen met het openbaar vervoer te reizen. In plaats daarvan worden reizigers opgeroepen om op rustige momenten te reizen en onderweg drukte te vermijden. 

“Fijn dat we als OV de versoepelingen van de maatregelen kunnen ondersteunen door weer meer reizigers te verwelkomen. Zo kan het OV een belangrijke bijdrage leveren aan de bewegingsvrijheid van mensen. Zij zijn eraan toe en ook onze medewerkers zien de reizigers graag terug”, aldus Pedro Peters, voorzitter van branchevereniging OV-NL. “Wel roep ik gelijk op: laten we samen ook van deze versoepeling een succes maken.” Oftewel: mijd de spits en drukte.

OV van groot belang

Ook de Mobiliteitsalliantie reageert verheugd op de versoepeling. Voorzitter Steven van Eijck: “Nu de samenleving stap voor stap heropend wordt, gaan mensen zich meer verplaatsen. Daarvoor was, is en blijft het openbaar vervoer in combinatie met andere vervoermiddelen van groot belang.” OV-NL benadrukt eveneens dat ondersteuning van het OV “enorm belangrijk” is voor het complete pakket aan versoepelingen.

“Nu de Nederlandse samenleving zich langzaam opent en ook de vrijheid om te reizen terugkomt, kan onze blik weer naar voren”, zegt Marjan Rintel, president-directeur van NS, tegenover ANP. “NS wil niets liever dan Nederland bereikbaar houden en reizigers naar hun plek van bestemming brengen. Met 20.000 collega’s doen we er alles aan die reis zo prettig mogelijk te maken. Tegen onze reizigers zeg ik: mijd drukte, maar voel je welkom in de trein.”

Drukte in voertuigen

De afgelopen weken was al een voorzichtige stijging van het aantal reizigers in het OV te zien. Inmiddels wordt weer iets minder dan de helft van de pre-corona-aantallen gehaald. Tegelijkertijd zorgde die toename voor discussie over drukte in de voertuigen. NS nam eind maart alvast een voorschot op versoepelde maatregelen door reizigers voor te bereiden op drukkere treinen. De tijd van een viertje voor jezelf en een tas naast je is toch echt voorbij, luidde de boodschap.

Het lastige is vooral dat de perceptie van drukte afgelopen jaar is veranderd. “Toch moeten we niet vergeten dat al vanaf 1 juli 2020 in het OV alle zit- en staanplaatsen bezet mogen worden”, zegt Pedro Peters van OV-NL. “Anderhalve meter afstand is nooit haalbaar geweest in het OV; daarom waren wij de eerste sector waar de mondkapjesplicht is ingegaan. De verschillende vervoerders doen hun uiterste best om reizigers te helpen om drukte te mijden. Denk bijvoorbeeld aan spreidingsafspraken met onderwijsinstellingen, de oproep om buiten de spits te reizen en de inzet van druktemelders in de verschillende reisplanners.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.