Reizigers in trein met mondkapje (bron: OV-NL)

Drukste week in OV sinds begin coronacrisis

Persfoto voor campagne Het OV is OK

Reizigers weten het openbaar vervoer vaker te vinden sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen. Vorige week gaat zelfs de boeken in als de drukste week sinds het begin van de coronacrisis. Van maandag 28 juni tot en met zondag 4 juli werd er 14,64 miljoen keer ingecheckt met de OV-chipkaart, blijkt uit data van Translink.

Dat betekent dat de teller inmiddels op 60 procent staat vergeleken met de reizigersaantallen voor corona in een vergelijkbare week. Aan het begin van dit jaar lag het aantal reizigers circa twee keer lager dan nu. Met name in het weekend wordt weer bijna als vanouds in trein, bus, tram en metro gestapt.

Tot vorige week was de laatste week van september 2020 met 14,58 miljoen check-ins de drukste week sinds het begin van de coronacrisis. Kort daarna werden de coronamaatregelen aangescherpt en daalden de reizigersaantallen weer.

Tekst gaat verder onder de grafiek

Forens keert nog niet massaal terug

In het regionale OV keren reizigers relatief iets sneller terug dan in de trein. NS maakte donderdag namelijk bekend dat de spoorvervoerder vorige week 53 procent van het oude aantal reizigers vervoerde. Op zaterdag was zelfs driekwart van het aantal treinreizigers ten opzichte van 2019 weer terug.

Opvallend is dat het aantal forenzen in de trein iets is gestegen sinds de versoepeling van het thuiswerkadvies, maar dat de stoelen vooral worden gevuld door scholieren, studenten en recreatieve reizigers. Dat komt volgens NS ook omdat de vakantieperiode voor de deur staat. De regio Noord begint aankomend weekend als eerste aan de zomervakantie; op 17 juli volgt de regio Midden en op 24 juli de regio Zuid.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.