Vloersticker NS mondkapje

Geen boete voor niet dragen mondkapje in openbaar vervoer

Twee reizigers die vorig jaar geen mondkapje droegen in het openbaar vervoer hoeven daarvoor geen boete te betalen. Ze waren weliswaar in overtreding, maar hadden eerst een waarschuwing moeten krijgen.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vorige week bepaald in twee onafhankelijke zaken. Beide reizigers overtraden de mondkapjesplicht vorig jaar in de metro, de een in juni en de ander in september. De boete van 95 euro die ze opgelegd kregen, werd aangevochten bij de kantonrechter.

Waarschuwing bleef uit

In beide zaken legde de rechter uit dat in de richtlijnen voor handhavers staat dat reizigers zonder mondkapje eerst moeten worden gewaarschuwd dat ze in overtreding zijn. Ook werd gewezen op een tekst op de website van de Rijksoverheid, waar staat dat iemand die de coronamaatregelen overtreedt een boete kan krijgen na een waarschuwing van de politie of boa.

Die waarschuwing bleef dus uit bij de twee metroreizigers. Volgens de rechter is het niet uit te sluiten dat ze alsnog een mondkapje zouden hebben opgezet als ze waren gewezen op de mondkapjesplicht. Dat neemt niet weg dat het tweetal in overtreding was. Daarom werden ze wel schuldig verklaard, maar hoeven ze de boete van 95 euro niet te betalen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.