Reizigers met mondkapje in trein (foto: NS)

Tweede Kamer eens met voorgenomen afschaffing mondkapjesplicht OV

De Tweede Kamer staat achter het voornemen om halverwege september de mondkapjesplicht in het openbaar vervoer af te schaffen. Een zeer ruime meerderheid verwierp vorige week een motie om de plicht aan te houden.

De motie werd ingediend door Sylvana Simons (BIJ1) en Nilüfer Gündoğan (Volt). Zij wezen erop dat het niet altijd mogelijk is om anderhalve meter afstand te houden in het OV. Daardoor vrezen ze dat het afschaffen van mondkapjes een groot risico zal vormen voor risicogroepen en mensen bij wie het coronavaccin niet goed werkt, zogeheten non-responders.

Toegankelijk blijven

Met het aanhouden van de mondkapjesplicht zou de regering er volgens de twee politici voor zorgen dat het OV voor iedereen veilig, toegankelijk en beschikbaar blijft. Een zeer ruime meerderheid van 129 Kamerleden dacht daar anders over. BIJ1 en Volt zagen verder alleen PvdA en GroenLinks instemmen met de motie.

Het kabinet sprak tijdens de laatste persconferentie het voornemen uit om vanaf 20 september de anderhalve meter afstand en daarmee ook mondkapjesplicht los te laten. Voor het zo ver is, wordt het OMT om advies gevraagd. De vaccinatiegraad en het verloop van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames zullen van doorslaggevend belang zijn.

Lees ook

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Dylan Metselaar is vaste redacteur voor OVPro.nl.

1 reactie op “Tweede Kamer eens met voorgenomen afschaffing mondkapjesplicht OV”

Wiebe Goossen|24.08.21|12:27

Met alle begrip voor de lui die nu ineens wél het nut inzien van de mondkapjes, moet het mij van het hart dat ik een zucht van verlichting zal slagen als het straks eindelijk niet meer nodig is zo’n kapje te dragen. Heeft men al eens geprobeerd een boek te lezen in de trein, vooral als men brildragend is?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.