NMBS trein Belgie
Corona

Mogelijk nog deze maand einde aan mondkapjesplicht in Belgisch OV

NMBS trein Belgie

De mondkapjesplicht in het openbaar vervoer in België komt mogelijk nog deze maand te vervallen. De federale minister van Mobiliteit Georges Gilkinet heeft daar deze week toe opgeroepen. Ook viroloog Marc Van Ranst pleit voorzichtig voor het (deels) afschaffen van de verplichting.

In België zijn mondkapjes al enige tijd niet meer verplicht op perrons en stations. In de bussen, trams, treinen en metrostellen zelf geldt nog wel een mondjesplicht. Als het aan Gilkinet ligt neemt het zogeheten Overlegcomité tijdens de eerstvolgende bijeenkomst al een besluit over de versoepeling. Die bijeenkomst stond aanvankelijk gepland voor aanstaande vrijdag maar is eerder deze week verplaatst naar 20 mei.

Op dinsdag zei viroloog Marc van Ranst in gesprek met belangenvereniging TreinTramBus ook al dat wat hem betreft een einde van de mondkapjesplicht in treinen geen probleem hoeft zijn. Voor drukke treinen en oudere bussen heeft hij zijn bedenkingen.

Van Ranst krijgt bijval van biostatisticus Geert Molenberghs, die ook bij TreinTramBus was aangeschoven. “Als de ventilatie goed is, kunnen verdere versoepelingen, zeker ook op de trein.”

In Nederland kwam er in maart een einde aan de mondjekapjesplicht in het OV, tot grote opluchting van spoorvervoerders, OV-bedrijven en personeel.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nick Augusteijn

Bron: SpoorPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.