Transit Elevated Bus, China

China test bus die over files heen kan rijden

Het lijkt een combinatie van een bus, een metro en een monorail; de twee meter hoge Transit Elevated Bus die onlangs is gebouwd in China. Deze bus kan over het andere verkeer heen rijden en wordt dus niet gehinderd door files. De Transit Elevated Bus (TEB) heeft woensdag in Hebei, een provincie in China, met succes een stuk over de snelweg gereden.

Deze TEB is 21 meter lang en 8 meter breed, biedt ruimte aan 300 passagiers en kan ongeveer 60 kilometer per uur rijden. De bus rijdt verder op elektriciteit. Een model hiervan werd in mei gepresenteerd op een Chinese beurs. Het moet een oplossing zijn voor goed openbaar vervoer in de zeer drukke Chinese steden, waar vaak verkeersopstoppingen ontstaan.

Vervanging traditionele bussen

Hoewel de fabrikant spreekt over een bus, is het eigenlijk een railvoertuig. De bus rijdt namelijk over rails die aangelegd moeten worden naast de weg. Deze testrit vond plaats in Qinhuangdao, waar de bus succesvol een route aflegde van 300 meter. Eén TEB kan ongeveer 40 conventionele bussen vervangen, zo meent de busfabrikant. Vervoerders zouden er ook voor kunnen kiezen meerdere van deze bussen aan elkaar te koppelen, als een soort platoon-concept.

“Het grootste voordeel is dat deze bus heel veel wegruimte zal besparen”, aldus Song Youzhou, een van de ontwikkelaars van de bus, tegen persbureau Xinhua. “De TEB heeft dezelfde mogelijkheden als een metro, maar kost minder dan een vijfde van een metrosysteem.”

Bekijk hier het filmpje van de testrit en het interieur van de bus:

https://www.youtube.com/watch?v=JS3ULbv2B0Q&feature=youtu.be

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.