Zero emissie-bus van Ebusco

Vervoerders kunnen TCO bus met webapplicatie berekenen

Zero emissie-bus van Ebusco

De webapplicatie voor het TCO-model voor bussen is sinds oktober voor vervoerders en andere gebruikers beschikbaar. Met het TCO-model kunnen vervoerders de ‘Total Cost of Ownership’ van een bus inzichtelijk maken en vergelijken met andere bussen. Technologiebedrijf InTraffic heeft in 2015 de opdracht gekregen om het TCO-model om te zetten naar een web-applicatie. De door InTraffic ontwikkelde applicatie heeft het certificaat ‘uitstekend’ gekregen voor veiligheidsrisico’s voor het model. Gebruikers kunnen het model nu met vertrouwen gebruiken, meldt InTraffic.

TCO-model

InTraffic heeft de webapplicatie voor het TCO-model ontwikkeld in opdracht van Stichting Zero Emissie Busvervoer (SZEB). CROW heeft vorige maand het TCO-model overgenomen van SZEB, die onlangs haar activiteiten beëindigde. Het doel van het TCO-model is om de kosten inzichtelijk te maken van verschillende soorten bussen en is een belangrijk hulpmiddel om de transitie naar Zero Emissie Busvervoer in 2025 te ondersteunen.

Het rekenmodel berekent de relaties tussen de verschillende (kosten)componenten die binnen de mobiliteitsketen bestaan. Voorbeelden van componenten zijn de bussen, de omloop en de gebruikte infrastructuur voor diesel, waterstof of elektriciteit. Ook maatschappelijke effecten zoals de (verminderde) uitstoot van schadelijke stoffen en de gegenereerde regionale werkgelegenheid worden meegenomen.

Green Deal

De gebruiker kan met de applicatie scenario’s voor verschillende projecten maken. De applicatie rekent de scenario’s door en presenteert de uitkomsten in de vorm van grafieken aan de gebruiker. Zo stelt de applicatie de gebruiker in staat scenario’s eenvoudig te berekenen en te vergelijken.

Minister Schultz van Haegen Infrastructuur en Milieu heeft op 9 oktober 2012 een Green Deal ondertekend waarin betrokken partijen de handen ineenslaan om alle OV-bussen betaalbaar op zero emissie te brengen. De Green Deal heeft tot doel om in de periode van 2015-2025 in alle busconcessies zero emissie als eis voor de inzet van de bussen op te laten nemen.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.