Google Maps gaat drukte in OV aangeven

Het heeft er alle schijn van dat de reisplanner van Google Maps binnenkort aan zal geven hoe druk het is in de trein, bus of metro. NS geeft al in de eigen app aan hoe druk het is in de trein, maar in andere vervoersmodaliteiten gebeurt dit nu nog niet. Dat meldt het vakblad Androidworld op basis van een installatiebestand van Maps.

Het is nog niet zeker hoe dit er precies uit komt te zien, maar in de code van de nieuwe versie van deze app zijn signalen gevonden die erop wijzen dat de drukte in het openbaar vervoer straks ook getoond wordt. In de code waren de termen many seats available, few seats available, standing room only en crushed standing room only te vinden.

Drukte in het OV

Volgens Androidworld zijn er twee mogelijke manieren waarop Google Maps straks de drukte kan aangeven. Dit kan in eerste plaats door meldingen van reizigers te registreren. Het is dan aan passagiers om door te geven hoe vol het voertuig is. Een aantal jaar geleden maakte NS het ook mogelijk om drukte te melden via de NS Reisplanner Xtra app. Bovendien wordt nu bij een reis altijd via een icoontje aangegeven of het in een trein rustig, gemiddeld of druk is.

Het is echter ook mogelijk dat Google zelf gaat aangeven hoe druk het in een bepaalde OV-modaliteit is. Dat wordt nu namelijk ook al realtime gedaan bij supermarkten of bij restaurants. Die toepassing is volgens de techwebsite ook mogelijk bij het OV. Door reizigers die informatie te geven, kunnen zij vooraf een keuze maken om bijvoorbeeld een metro later te pakken. Overigens is het ook nog niet duidelijk of en wanneer die toepassing in Nederland te gebruiken is.

Reisplanner

Google Maps timmert al langer aan de weg als aanbieder van reisinformatie met het OV. Sinds afgelopen december geeft de app bij een opgevraagd reisadvies ook al een seintje wanneer de reiziger bijna bij de juiste halte is. Verder geeft de app op basis van gps aan hoe ver de reiziger al gevorderd is in zijn reis.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve jaaraanbieding: € 7,50 i.p.v. € 10,50. 

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.