Standaard in OV leidt tot kostenbesparing voor vervoerders

Bussen en trams zijn tegenwoordig uitgerust met verschillende IT-systemen, waaronder reisinformatie, het systeem voor de OV-chipkaart, informatie over het voertuig zelf en het fleetmanagement. Alle vervoerders gebruiken echter andere systemen, waardoor steeds nieuwe ontwikkelingen nodig zijn om die systemen aan elkaar te koppelen. Dat is verleden tijd door de implementatie van de Europese ITxPT standaardisatie door Thales voor infrastructuur in OV-voertuigen.

“Hierdoor wordt de uitwisseling van informatie gestandaardiseerd”, aldus Ramon Betz, sales manager bij Thales. Door die standaard kunnen de systemen altijd met elkaar communiceren. Thales heeft hierbij samengewerkt met Ximedes, die de applicatie heeft ontwikkeld waarmee het allemaal wordt aangestuurd. Volgens Betz heeft dit twee voordelen voor vervoerders. Ten eerste is het goedkoper en ten tweede verbetert hierdoor het beheer en de beschikbaarheid van de voertuigen.

Besparing kosten

Er kunnen kosten bespaard worden, omdat àlle systemen nu via deze standaard in de validator aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Het is dus geen probleem meer om aan te sluiten op verschillende systemen, zoals eerder het geval was. Betz noemt als voorbeeld een ticketingsysteem dat Thales heeft geleverd aan twee Nederlandse stadsvervoerders. Omdat de twee partijen een andere leverancier hadden voor het fleetmanagement, moest Thales twee keer aan de slag. “Met deze standaard hoeven we niet elke keer vanaf nul te beginnen. Dat is goedkoper.”

Bovendien benadrukt Betz dat de vervoerders door de nieuwe applicatie van Ximedes altijd in één oogopslag de status kunnen inzien van alle voertuigsystemen. “We kunnen op dit moment ook wel een monitoringssysteem leveren, zodat de vervoerder de status van het ticketingsysteem kan zien”, licht Betz toe. “Maar wij moeten daar dan wel een aparte bediening voor maken. Dat moet voor elk uniek component. Nu heb je in één keer overzicht. Daardoor verbetert het beheer en de beschikbaarheid van de voertuigen.”

ITxPT

De standaard die Thales hier toepast is vorig jaar al neergezet in Europa. In het kader van het project ITxPT wordt op internationaal gebied gewerkt aan de implementatie van standaarden voor IT-systemen in het openbaar vervoer. Dit moet ervoor zorgen dat vervoerders en vervoersautoriteiten data van het openbaar vervoer overal in Europa kunnen gebruiken, omdat er vaste mechanismen en standaardregels en protocols bestaan.

Ook vanuit Nederland is de interesse voor dit project groot. Bij het project waren vervoerders zoals GVB, Arriva en Transdev aangesloten. De verwachting is dat binnenkort de eerste validators in Nederland worden geleverd, waarop deze standaard is toegepast. Het gaat dan om de BV600, die niet alleen is uitgerust met de standaardisatie van de interface volgens ITxPT, maar ook meerdere betaaloplossingen faciliteert. De reiziger kan bij deze validator betalen met OV-chipkaart, barcode, met de contactloze bankkaart en met de mobiele telefoon. Thales en Ximedes hebben de toepassing vorige week op de IT-Trans gepresenteerd.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Standaard in OV leidt tot kostenbesparing voor vervoerders | OVPro.nl

Standaard in OV leidt tot kostenbesparing voor vervoerders

Bussen en trams zijn tegenwoordig uitgerust met verschillende IT-systemen, waaronder reisinformatie, het systeem voor de OV-chipkaart, informatie over het voertuig zelf en het fleetmanagement. Alle vervoerders gebruiken echter andere systemen, waardoor steeds nieuwe ontwikkelingen nodig zijn om die systemen aan elkaar te koppelen. Dat is verleden tijd door de implementatie van de Europese ITxPT standaardisatie door Thales voor infrastructuur in OV-voertuigen.

“Hierdoor wordt de uitwisseling van informatie gestandaardiseerd”, aldus Ramon Betz, sales manager bij Thales. Door die standaard kunnen de systemen altijd met elkaar communiceren. Thales heeft hierbij samengewerkt met Ximedes, die de applicatie heeft ontwikkeld waarmee het allemaal wordt aangestuurd. Volgens Betz heeft dit twee voordelen voor vervoerders. Ten eerste is het goedkoper en ten tweede verbetert hierdoor het beheer en de beschikbaarheid van de voertuigen.

Besparing kosten

Er kunnen kosten bespaard worden, omdat àlle systemen nu via deze standaard in de validator aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Het is dus geen probleem meer om aan te sluiten op verschillende systemen, zoals eerder het geval was. Betz noemt als voorbeeld een ticketingsysteem dat Thales heeft geleverd aan twee Nederlandse stadsvervoerders. Omdat de twee partijen een andere leverancier hadden voor het fleetmanagement, moest Thales twee keer aan de slag. “Met deze standaard hoeven we niet elke keer vanaf nul te beginnen. Dat is goedkoper.”

Bovendien benadrukt Betz dat de vervoerders door de nieuwe applicatie van Ximedes altijd in één oogopslag de status kunnen inzien van alle voertuigsystemen. “We kunnen op dit moment ook wel een monitoringssysteem leveren, zodat de vervoerder de status van het ticketingsysteem kan zien”, licht Betz toe. “Maar wij moeten daar dan wel een aparte bediening voor maken. Dat moet voor elk uniek component. Nu heb je in één keer overzicht. Daardoor verbetert het beheer en de beschikbaarheid van de voertuigen.”

ITxPT

De standaard die Thales hier toepast is vorig jaar al neergezet in Europa. In het kader van het project ITxPT wordt op internationaal gebied gewerkt aan de implementatie van standaarden voor IT-systemen in het openbaar vervoer. Dit moet ervoor zorgen dat vervoerders en vervoersautoriteiten data van het openbaar vervoer overal in Europa kunnen gebruiken, omdat er vaste mechanismen en standaardregels en protocols bestaan.

Ook vanuit Nederland is de interesse voor dit project groot. Bij het project waren vervoerders zoals GVB, Arriva en Transdev aangesloten. De verwachting is dat binnenkort de eerste validators in Nederland worden geleverd, waarop deze standaard is toegepast. Het gaat dan om de BV600, die niet alleen is uitgerust met de standaardisatie van de interface volgens ITxPT, maar ook meerdere betaaloplossingen faciliteert. De reiziger kan bij deze validator betalen met OV-chipkaart, barcode, met de contactloze bankkaart en met de mobiele telefoon. Thales en Ximedes hebben de toepassing vorige week op de IT-Trans gepresenteerd.

Auteur: Inge Jacobs

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.